sreda, 14. september 2016

POVEZANI

Originalen naslov: Allegiant
Avtor: Veronica Roth
Prevod: Povezani
Zbirka: Trilogija Razcepljeni (Trilogy Divergent) - 3.del
Založba: Učila International 2014 (399 strani, mehka vezava)
Prevedla: Darja Marinšek
Ocena: 5 ★★★★★
Kategorija: znanstvena fantastika (science fiction), mladinski roman (young adult), distopija (dystopia)
Glavni liki: Tris, Tobias, Christina, Marcus, Peter, Caleb, Evelyn...
Kraj dogajanja: Chicago (ZDA)

Nagrade:
- Goodreads Choice nagrada za najboljši mladinski fantazijski in znanstveno fantastični roman (2013)

GOODREADS



OPIS

Ko Tris s pomočjo prijateljev celemu mestu pokaže posnetek, na katerem njena prednica Edith Prior govori o obstoju življenja zunaj meja in o poslanstvu Razcepljenih, se prebivalcem mesta v temeljih zamaje njihov dosedanji pogled na svet in njihovo mesto v njem. Prisiljeni v iskanje nove identitete se pridružijo bodisi vodji militantnih izobčencev Evelyn, ki želi ukiniti ločine, bodisi novonastali miroljubni skupini Povezanih, ki želi ta temelj njihovega dosedanjega obstoja ponovno vzpostaviti.
Tris in njeni prijatelji pa se po navodilih z videoposnetka, zaradi katerega je ugasnilo toliko življenj, odpravijo preko ograde... A kaj jih tam čaka? Kakšen je svet za ogrado? Kdo je bila Edith Prior? Kako je prišla v mesto? In kako je bila z vsem tem povezana Trishina mama?



MNENJE IN VTISI

Po razpadu ločin mesto prevzamejo izobčenci z Evelyn kot vodjo. Postavi nova pravila in nekatere člane bivših ločin želi usmrtiti. Zbere se skupina, ki želi iz mesta ven, želi zaživeti izven mestne ograje. Poimenujejo se Povezani. Povezanim se pridružita tudi glavna junaka Tobias in Tris.
V Uradu za genske spremembe izvejo veliko skrivnosti. Urad je kriv tudi za vojno med ločinami in še mnogo drugih stvari. V Uradu pa živijo ljudje, ki se mu hočejo upreti, ga poraziti. Naj se jim glavna junaka pridružita? Odločita se, da bosta rešila svoje mesto in da bosta naredila konec poskusov z ločinami. To jima tudi uspe.

Knjiga je zelo zanimiva. Vendar sta mi prvi dve veliko bolj všeč. Tris in Tobias se v tem delu iščeta. Iščeta svojo ljubezen in svoje življenje naprej. Ko njima končno uspe, ko končno spoznata, da ne moreta drug brez drugega, se zgodi tragedija. Eden glavni junak umre, se žrtvuje, da reši svoje mesto. Drugi glavni junak preživi in skupaj s preživelimi se odpravi nazaj v mesto, ki je rešeno. Gre na boljše in vsi živijo bolje. Vendar zelo trpi ob izgubi svoje ljubljene osebe.
Konec je po eni strani srečen, po drugi strani pa nesrečen. Meni je bil najljubši lik v celotni trilogiji preminuli glavni junak. Zato mi je konec tragičen. Jokala sem za svojim likom. Pričakovala sem, da bosta živela skupaj nekje v drugem mestu, vendar se zgodba konča čisto drugače. Konec mi ni všeč.

V 1. in 2. delu spremljamo zgodbo skozi Trisine oči. 3. del pa pripovedujeta Tris in Tobias.

ODLOMEK

Še en odlomek:

TRILOGIJA RAZCEPLJENI

3. Povezani

AVTOR

VERONICA ROTH je ameriška pisateljica rojena 1988, ki z možem živi v okolici Chicaga. Je avtorica svetovne uspešnice Razcepljeni (Divergent).



Ste že prebrale kakšno knjigo iz Trilogije Razcepljeni? Povejte mi vaše mnenje. Lep pozdrav in veselo branje vam želim.
Knjigoljubka Maja 😀

Ni komentarjev:

Objavite komentar