sreda, 16. november 2016

USODNE SANJE

Originalen naslov: The life intended
Avtor: Kristin Harmel
Prevod: Usodne sanje
Založba: Učila International 2016 (359 strani, mehka vezava)
Prevedla: Alja Gartner
Ocena: 4,5 ★★★
Kategorija: romantika (romance), ženski roman (womens fiction), sodobni roman (contemporary)
Glavni liki: Kate, Patrick, Dan, Hannah, Andrew...
Kraj dogajanja: New York

GOODREADS


OPIS

Kate Waithman ni pričakovala, da bo po moževi nenadni smrti našla še eno ljubezen svojega življenja. Toda dvanajst let po tragičnem dogodku načrtuje drugi sprehod do oltarja s povsem prijetnim človekom. Zakaj torej ni bolj navdušena?
Sprva pomanjkanje spanca pripiše stresu. Ko pa v sanjah ponovno srečuje Patricka, pokojnega moža, se začne spraševati, ali je res pripravljena na novi korak. Ji skuša Patrick kaj povedati? Med vijuganjem med sanjami in resničnostjo mora Kate razvozlati moževo skrito sporočilo. Pot jo vodi na tečaj znakovnega jezika in v svet newyorškega rejniškega sistema. Tam jo življenje nagradi, kot si niti zamisliti ni mogla.


MNENJE IN VTISI

Usodne sanje je čudovita knjiga z velikim sporočilom. Dotakne se srca in o njej razmišljaš še dolgo po tistem, ko jo prebereš. Izbrala sem jo čisto po naključju in ni mi žal. Knjiga ima resnične, realne problematike.



Prvo bi izpostavila smrt ljubljene osebe (glavni junakinji namreč umre mož). S tem se je zelo težko sprijaznit, težko je živeti naprej. Sploh, če pride smrt iznenada (npr. prometna nesreča). Dokler tega ne doživimo, si sploh ne moremo predstavljati take velike bolečine, ki te takrat zajame.



Kot drugo bi izpostavila rejništvo. Veliko otrok je brez staršev, ki jim manjkata toplina in dom, ki ga lahko nudi le družina. Tako po svetu kot v Sloveniji je veliko otroke brez staršev. Tudi v knjigi spoznamo nekaj takih. 

Tretjič so otroci s posebnimi potrebami (pisateljica jih poimenuje problematični otroci), ter gluhi in naglušni otroci.  Kate je glasbena terapevtka za problematične otroke. Svojih otrok nima in se zato posveča drugim. Svoj poklic opravlja z veseljem, delo z otroci jo osrečuje. Prostovoljno pomaga s terapijo še gluhim otrokom. Ti se res težko ujamejo z ostalimi otroci in potrebujejo posebno terapijo. Kate se jim čisto preda in uživa v njihovi družbi. Tako se ti junakinja še bolj prikupi.



Kot zadnjo pa bi izpostavila neplodnost. Kate izve, da je neplodna. Njena želja po otroku in materinstvu pa je čedalje večja (tako, da se ji v sanjah prikazuje nerojena hči). Zato se odloči posvetiti gluhim otrokom in se prijavi za rejnico.



Knjiga ima zelo veliko sporočilo. Na koncu je tudi pisateljičina obrazložitev sporočila. Pisateljica je s to knjigo želela ljudem razložiti kaj pomenijo glasbena terapija, gluhost in rejništvo. Vse to je predstavila skozi oči glavne junakinje Kate. Uspelo ji je napisati super zgodbo, ki te prevzame in čisto posrka vase. Obvezni pa so zraven robčki.



V Katin lik sem se hitro vživela. Je ženska z močno voljo pomagati drugim. Ko postane vdova, jo samo terapevtsko delo žene naprej. Še večjo motivacijo dobi, ko se ji v sanjah začneta prikazovati mož in nerojena hči. Ima podporo prijateljice in družine. Čeprav mislijo, da se ji že malo meša🙂

Knjiga ima kar nekaj lepih citatov. Sama sem jih poiskala v angleščini (originalu), ker so mi bolj všeč kot v prevodu. Vidite jih v postu.

Knjiga je res super in jo priporočam za branje vsem! 


ODLOMEK


AVTOR

KRISTIN HARMEL je ena najbolj prodajanih pisateljic po svetu. Preden je postala pisateljica, je bila novinarka pri različnih časopisih. Diplomirala je iz novinarstva in komunikacije. Njena najbolj znana romana sta Dokler bodo zvezde na nebu in Usodne sanje.




Ste že prebrali knjigo Usodne sanje? Je tudi vas čisto prevzela?
Knjigoljubka XX

Ni komentarjev:

Objavite komentar