sreda, 14. december 2016

PRINCESKA V SREDIŠČU POZORNOSTI

Originalen naslov: Princess in the spotlight
Avtor: Meg Cabot
Prevod: Princeska v središču pozornosti
Zbirka: Princeskin dnevnik (The princess diaries) - 2.del
Založba: Učila international 2005 (240 strani, trda vezava)
Prevedla: Adriana Mezeg
Ocena: 4 ★★★★
Kategorija: mladinski roman (young adult)
Glavni liki: Mia Thermopolis, Lilly Moscovitz, Helen Termopolis, Frank, Michael Moscovitz, Grandmere
Kraj dogajanja: New York

GOODREADS







OPIS

Ko je Mia že prepričana, da obvladuje celotno princesjo zadevo, ji stvari odidejo iz rok. Najprej jo mami preseneti z novico, da se bo poročila z njenim profesorjem matematike. Krasno. Zares krasno. Potem se Grandmere v njenem imenu dogovori za intervju, ki ga bo predvajala nacionalna televizija. Za piko na i ji skrivni oboževalec pošilja zanimive mejle, ki jo spravljajo ob pamet. In oče, oh, ta jo preseneti še najbolj od vseh.


MNENJE IN VTISI

Ker mi je bila prva knjiga o princeski všeč, sem prebrala tudi drugo. Včasih paše tudi kaj otroškega oz. najstniškega🙂 Ni mi žal. Res, da je knjiga za najstnice, ampak sem jo z veseljem prebrala. Je zelo zabavna in humorna. Res te fajn nasmeji. 😉 Zna se zgodit, da preberem še kakšno nadaljevanje.

Tudi drugi del je pisan kot dnevnik princeske Mie. Njena mama je noseča z njenim profesorjem matematike in poročila se bosta. Mia to kar dobro sprejme. Do mame je zelo zaščitniška, pazi na njo, nadzira kaj lahko poje, da ne bo škodila dojenčku...🙂 Poleg tega hodi Mia h Grandmere na učne ure princese. Tam izve, da Grandmere načrtuje poroko njene mame. Razkošno poroko z vsemi kraljevimi gosti, ki jih mama in Mia ne poznata. Mia se zaveda, da bo to problem. Kajti njena mama hoče skromno poroko z Mio in pričami. Zato mama in profesor pobegneta.




Grandmere Mii organizira intervju, ki pa ne izpade ravno dobro. Ampak Mia je Mia. Sej veste. Blekne kar ji pade na pamet, čeprav se ne zaveda kaj je povedala🙂 Za konec je pa še očka bolan, čeprav ima novo punco.
Ja Mia o tem delu izve ogromno novih zadev s katerimi se mora soočiti. Kljub temu, da ima skrivnega oboževalca, je povsod v središču pozornosti. Po tiho upa, da je oboževalec Michael. Drugi del ima veliko več dogodivščin kot prvi. 

Spet ena super knjiga za najstnike. Najstnikom razloži kako se soočiti z novico, da bojo dobili majhnega bratca ali sestrico. Kako se soočiti z novico, da se starš poroči z novim partnerjem. Določeni najstniki to težko sprejmejo. Če pa gledajo čez oči nekega knjižnega lika, ki se odzove pozitivno in navdušeno na novico, je mogoče malo lažje. Mia se veseli skupaj z mamo, čeprav ji v začetku ni všeč, da hodi z njenim profesorjem. Nato pa jo celo spodbuja. Mia se mora tudi sprijaznit z očetovo boleznijo. Za njo je to šok ampak nekako ji uspe prebroditi. Tako, da knjigo priporočam najstnikom. Da malo drugače gledajo na take stvari in mogoče lažje sprejmejo zadeve. Vem, da v taki situaciji zna biti stresno. Mia jo je kar dobro odnesla. Lahko pa jo preberete tudi ostali. Saj vas bo zelo nasmejala.

Če pa ste pozabili na prvi del, kjer spoznamo Mio, si ga lahko pogledate tukaj (klik).


AVTOR

MEG CABOT je avtorica knjig za odrasle in mladino. Njene knjige so bile objavljene v 38 državah. Pisateljica je na lestvici najbolj prodajanih knjig New York Times Bestseller. Trenutno živi v mestu Key West, na Floridi z možem in mačkami. 



Katera mladinska knjiga je pa vas nasmejala?
Nasmejani pozdrav vam pošilja Knjigoljubka Maja

Ni komentarjev:

Objavite komentar