sreda, 28. september 2016

GREY

Originalen naslov: Grey
Avtor: E.L. James
Prevod: Grey
Zbirka: Petdeset odtenkov (Fifty shades) - 4.del
Založba: Učila international 2015 (560 strani, mehka vezava)
Prevedel: Marko Bogataj
Ocena: 5 ★★★★
Kategorija: romantika (romance), erotika (erotica), novi odrasli (new adult)
Glavni liki: Anastasia Steele, Christian Grey
Kraj dogajanja: Seattle, Portland (ZDA)

GOODREADS



OPIS


Christian Grey ima pri vsem, kar počne, vse pod nadzorom: njegov svet je urejen, discipliniran in popolnoma prazen - dokler v njegovo pisarno ne pade Anastasia Steele, vrvež mičnih udov in valujočih rjavih las. Skuša jo pozabiti, vendar v njem zavihrajo čustva, ki jih ne more razumeti in ki se jim ne more upreti.
Drugače od žensk, kakšne je poznal, se zdi, da sramežljiva in preprosta Ana vidi skozenj - skozi čudežnega dečka poslovnega sveta in bogataški življenjski slog naravnost v njegovo hladno in ranjeno srce. Se bodo grozote otroštva, ki ga preganjajo vsako noč, razblinile, če bo ostal z Ano? Ali jo bodo njegove temačne spolne želje, njegova potreba po nadzoru in duša, polna samo zaničevanja, odgnale in uničile krhko upanje, ki mu ga ponuja?




MNENJE IN VTISI



Ker so prve tri knjige zbirke Petdeset odtenkov ene izmed mojih najljubših, sem preprosto morala prebrati tudi Greya. Tukaj skozi Christianove oči spremljamo začetek njune zgodbe, njunega spoznavanja. Tudi ta del je čudovit.
Dodatno spoznamo Greyove sanje, njegovo temačnost, spomine na preteklost, na težko otroštvo. Tako vidimo kako razmišlja in ga še bolj spoznamo kakšen je. Grey ni razočaral in še bolj mi je prerasel k srcu.

Knjiga je dobila mnoge kritike in mnoge pohvale. Odzivi so zelo različni. Meni je všeč. Vse 4 knjige so med mojimi najljubšimi. 
Verjetno vas je večina že prebrala celotno knjižno serijo. Če niste jo vam priporočam. Sploh navdušenke nad romantičnimi romani.


















PETDESET ODTENKOV


Knjige si sledijo v naslednjem zaporedju:
1. Petdeset odtenkov sive (Fifty shades of grey)
2. Petdeset odtenkov teme (Fifty shades darker)
3. Petdeset odtenkov svobode (Fifty shades freed)
4. Grey (Grey)

Avtorica pa že obljublja nadaljevanje leta 2017 in sicer 5.del, ki bo opisoval 2.del knjige iz Cristianovega pogleda. Komaj čakamo! Poglejte tukaj.

Posneli so že 1. film Petdeset odtenkov sive, ki me ni najbolj prepričal. Naslednje leto pa prihaja drugi film Petdeset odtenkov teme. Obljubim, da ga bom pogledala in z vami delila svoje mnenje ;)


AVTOR

E.L. JAMES je angleška pisateljica rojena 1963. Zaslovela je z erotično knjižno serijo Petdeset odtenkov. Študirala je zgodovino, delala na televizijskem področju, trenutno pa se posveča družini in pisanju.



Za konec pa poglejte še nekaj slik čudovitega Jamie Dornana, ki je Mr. Greya odigral na filmskem platnu.















Je čeden tale Jamie, kajne? ;)
Lp, Knjigoljubka





ponedeljek, 26. september 2016

SANJE BOGOV IN ZVERI

Originalen naslov: Dreams of gods and monsters
Avtor: Laini Taylor
Prevod: Sanje bogov in zveri
Zbirka: Hči dima in kosti (Daughter of smoke and bone) - 3.del
Založba: Mladinska knjiga 2015 (580 strani, trda vezava)
Prevedla: Kaja Bucik Vavpetič
Ocena: 4,5 ★★★★
Kategorija: fantazija (fantasy), mladinski roman (young adult), paranormalna romantika (paranormal romance)
Glavni liki: Karou, Akiva, Zuzana, Mik, IssaLiraz, Ziri...
Kraj dogajanja: Eretz (izmišljena dežela)

GOODREADS





OPIS


Osupljivi zaključek zgodbe o prepovedani ljubezni med angelom in hudičevko!

Dva svetova se znajdeta na pragu vojne. S pomočjo neverjetne prevare Karou prevzame nadzor nad himerami in jih povede stran od slepe maščevalnosti. Njihova prihodnost je odvisna od nje. Ko brutalni angel Cesar svojo vojsko pripelje v človeški svet, se Karou in Akiva končno združita - ne v ljubezni, temveč v zavezništvu proti skupnemu sovražniku. To sicer niso sanje, ki sta jih nekoč sanjala, a upanje je, da obstaja pot miru za njuni ljudstvi. In zanju. Jo bosta Karou in Akiva, razpeta med dva svetova, med bogove in zveri, zmogla prehoditi?
Zaključek Trilogije Hči dima in kosti zvestih oboževalcev po vsem svetu ni razočaral - knjiga je takoj ob izidu na prvem mestu Amazonove lestvice najbolj priljubljenih knjig za mladino.


MNENJE IN VTISI


Čudovit zaključek zgodbe! Celotna trilogija mi je bila zelo všeč. Knjiga Sanje bogov in zveri pa je najboljša. Prebrala sem vse tri knjige z veseljem. To je verjetno ena redkih knjižnih serij, katera ima vsaki del boljši. Vsaj meni se zdi tako. Zgodba in vsebina sta mi fantastični. Bilo bi zanimivo pogledat, če bi posneli film ali serijo po tej knjigi 🙂 Ker zgodba je res enkratna.

Angeli napadejo zemljo. Ostali angeli pa se združijo s himerami. Karou jih poskusi združit in vmes držati sporazum.
Ziri v novi preobleki mi ni ravno všeč. Sem se pa na začetku ustrašila, da smo ga izgubili. Liraz mi je malo smešna, posebej poparčkana z Zirijem 🙂
Akiva in Karou sta res romantična in popolna. Ko sem brala komentarje po spletu, se videla, da so ju poimenovali fantazijska Romeo in Julija. ❤️ Lahko bi imela malo več svojih intimnih trenutkov. Kar dolgo smo čakali na njuno romantiko. Predolgo. 
Ne morem brez, da omenim Zuzano in Mika. Ta dva sta pa res čez vse knjige prav prisrčna. Njuna zaroka je samo še tista pika na i, ki je manjkala.

Celotna trilogija Hči dima in kosti je čudovita zgodba. Vse tri knjige so fantastične. Priporočam jo v branje vsem, ki jo še niste prebrali.




TRILOGIJA HČI DIMA IN KOSTI

Knjige si sledijo po naslednjem zaporedju:












AVTOR

LAINI TAYLOR je ameriška pisateljica, ki je zaslovela s Trilogijo Hči dima in kosti. Oboževalce ima po vsem svetu. 



Ste prebrali fantazijsko romantično zgodbo Karou in Akive? Kakšna se vam zdi? 
Lp, Knjigoljubka

četrtek, 22. september 2016

FILM DOJENČEK BRIDGET JONES

Prejšnji teden me je prijateljica povabila v kino na ogled filma Dojenček Bridget Jones (Bridget Jones 's Baby) Moram priznat, da je res fajn film. Zabaven, smešen... Res ga morate pogledat. Priporočam, da ga pogledate z družbo, ker boste po ogledu res fajn dobre volje in pripravljeni za nadaljnji žur 🙂










Napovednik:


KRATKA VSEBINA FILMA


Bridget (Renée Zellweger) praznuje svoj 43. rojstni dan. Vendar je samska in nima otrok. To jo malo potre. Tako odide na nori zabavni vikend, kjer spozna Jacka (Patrick Dempsey). Po zabavnem vikendu odide za krstno botro prijateljičinemu sinu. Tam pa sreča svojega bivšega Marka (Colin Firth). Izkaže se, da je Bridget noseča. Ker ni prepričana kdo je oče, Jack ali Mark, obema pove veselo novico. Tako oba hodita z njo na priprave starševstva in skupaj z njo doživljata smešne trenutke.

MOJE MNENJE


Moram priznati, da še nisem prebrala knjig o Bridget. Prijateljice so mi dale zelo slabo mnenj o njih, zato se jih nisem še lotila. Upam, da jih v bližnji prihodnosti preberem 🙂
Prva dva filma sem sicer pogledala, ampak je to že tako dolgo nazaj, da se niti več ne spomnim podrobne vsebine 🙂 Sem si morala pred tretjim filmom mal prebrat in pogledat napovednike, da sem si osvežila spomin. 🙂

Dojenček Bridget Jones je komedija. Res smešna. Ni mi žal, da sem si jo ogledala. Res sem se nasmejala in po koncu filma mi je tolk dogajalo, da se mi niti ni dalo domov. Glede na to, da je bilo sredi tedna, niti nisem imela izbire. Film priporočam vsem. Ne samo ljubiteljem komedije, ampak čisto vsem, ker se boste res vsi nasmejali ob njem. Bridget je itak Bridget. Kaj naj sploh napišem o njej. Verjetno je tolk slaven lik, da jo že vsi poznate. Malo nerodna, malo smešna, obremenjena z malenkosti... Tipična ženska ;) Jack in Mark pa sta oba ravno nasprotno. Bolj urejena in organizirana. Mark je vedno tako resen, da že samo ko ju zagledaš skupaj, se nasmejiš v eno 😀 Če bi film ocenjevala bi mu dala oceno 5. Ker me je res nasmejal in je odlična komedija.

Pa da ne nakladam preveč, si poglejte še nekaj slik iz filma:













Veliko smeha vam želim pri ogledu filma 🙂
Knjigoljubka



sreda, 21. september 2016

DNEVI ZVEZD IN KRVI

Originalen naslov: Days of blood and starlight
Avtor: Laini Taylor
Prevod: Dnevi zvezd in krvi
Zbirka: Hči dima in kosti (Daughter of smoke and bone) - 2.del
Založba: Mladinska knjiga 2013 (510 strani, trda vezava)
Prevedla: Kaja Bucik
Ocena: 4 ★★★★
Kategorija: fantazija (fantasy), mladinski roman (young adult), paranormalna romantika (paranormal romance)
Glavni liki: Karou, Akiva, Zuzana, Thiago, Mik, Ziri, Liraz...
Kraj dogajanja: Praga (Češka), Maroko, Eretz (izmišljena dežela)

Nagrade: 
-DABWAHA Romance Tournament nagrada za najboljši roman z elementi romantike (2013)

GOODREADS

OPIS


Karou se mora soočiti z grozljivo resnico - njen ljubimec Akiva je kriv smrti njene krušne družine. Ogorčena nad tem spoznanjem se odloči, da bo maščevala svoje ljudi. vrne se med himere, kjer prevzame Brimstonovo mesto in se začne bojevati proti angelom.
Pa bodo himere pripravljene v svoje vrste znova sprejeti dekle, ki jih je nekoč izdalo? Kaj pa Karou - bo lahko odpustila Akivi ali pa je za njuno ljubezen za vselej prepozno?


MNENJE IN VTISI


Zgodba se nadaljuje tam, kjer se 1. del konča. Ko sem začela z branjem, sem mislila, da bo veliko slabša od prvega dela. Bolj, ko sem šla proti koncu, bolj sem bila navdušena. Zmotilo me je edino to, da dogajanje pripovedujejo tri osebe. Imela sem občutek, kot da berem tri različne zgodbe, ki se na koncu povežejo v celoto. 
Karou mi deluje čisto spremenjena. Ni več tista šibka junakinja iz prvega dela. Postane bolj pogumna. Odloči se, da bo maščevala Brimstonovo smrt, da bo rešila himere in nadaljevala Brimstonovo delo. Odide nazaj v Eretz med himere.
V tem delu tudi več pozornosti dobita Zuzana in Mik. Sta res prava prijatelja Karou.

Himere so čudovita bitja, mešanica različnih živali in ljudi. Pisateljica jih je zelo neverjetno ustvarila. Res ji vsa čast za ta čudovita bitja, za njeno domišljijo... Ustvarila je spet eno enkratno zgodbo, ki je vredna svojega branja.




Poglejte si napovednik knjige:



ODLOMEK



TRILOGIJA HČI DIMA IN KOSTI

2. Dnevi zvezd in krvi

AVTOR

LAINI TAYLOR je ameriška pisateljica fantazijskih romanov. Zaslovela je s Trilogijo Hči dima in kosti.


Oboževalci knjige po vsem svetu pravijo, da sta Karou & Akiva fantazijska Romeo in Julija. Kaj pa ti misliš?
Lp, Knjigoljubka M




torek, 20. september 2016

HČI DIMA IN KOSTI

Originalen naslov: Daughter of smoke and bone
Avtor: Laini Taylor
Prevod: Hči dima in kosti
Zbirka: Hči dima in kosti (Daughter of smoke and bone) - 1.del
Založba: Mladinska knjiga 2013 (413 strani, trda vezava)
Prevedla: Kaja Bucik
Ocena: 4 ★★★★
Kategorija: fantazija (fantasy), mladinski roman (young adult), paranormalna romantika (paranormal romance)
Glavni liki: Karou, Akiva, Zuzana, Kazimir, Issa, Brimstone, Thiago, Mik, Ziri...
Kraj dogajanja: Praga (Češka), Maroko, Eretz (izmišljena dežela)

Nagrade: 
- Oregon spirit knjižna nagrada za najboljši mladinski roman (2011)
In druge...



GOODREADS

OPIS


Sedemnajstletna Karou je na videz običajna gimnazijka, ki obiskuje praško umetniško šolo. Toda njeno življenje je polno skrivnosti. Kako to, da ni odraščala v človeški družini? Zakaj očetovski demon Brimstone zbira zobe, živalske in še posebej človeške; za kaj jih potrebuje? Čemu jo preganja občutek, da ji nekaj manjka, da je del njunega življenja zakopan nekje globoko v njenem spominu? Ko se povsod po svetu začno pojavljati vžgani odtisi dlani, ki jih tam puščajo krilati tujci, in je njena družina ogrožena, jo zajame vrtinec brezobzirne vojne v onstranstvu, v kateri spozna ljubezen, svoj pravi jaz, ter se spopade z negotovo usodo.




MNENJE IN VTISI


Zelo zanimiva zgodba z zanimivimi bitji. Res odlična knjiga. Super vsebina, všečen slog pisanja...
Hči dima in kosti je prvi del fantazijske serije o angelih serafih in himerah.

Karou je študentka umetnosti v Pragi. Otroštvo je preživeli v trgovini Brimstona s še tremi himerami. Za Brimstona je zbirala različne zobe (človeške in živalske). Nekega dne jo napade angel. Na koncu ji ta isti angel pomaga, da ugotovi kdo je ona v resnici in kaj počne Brimstone z zobmi. Izkaže se, da Karou živi novo življenje v drugem telesu in, da je angel Akiva njen ljubimec oz. njena ljubezen. 

Celotna zgodba je zelo fantazijska, zanimiva, napeta... Prebrala sem jo hitro in zelo uživala ob prebiranju. Motilo me je samo to, da poglavja malo poskakujejo. Eno poglavje govori Karou v sedanjosti, naslednjega pa Akiva v preteklosti... Včasih sem se zato malo zmedla pri povezovanju zgodbe. 

Karou mi je kot lik všeč. Manjka mi malo akcijske zagnanosti pri njej. Delovala mi je kar malo šibka, čeprav se na koncu vedno reši. Deluje res fantazijska junakinja. To poudarijo še njeni modri lasje.

Vsako poglavje ima tudi svoj verz. In že ta verz te prevzame, potem pa še celotna zgodba...




Poglejte si napovednik za knjigo:




Moj najlepši verz iz knjige:

Pred davnimi časi
sta se zaljubila angel in hudič.

Ni se dobro končalo.



Še v originalu:


AVTOR

LAINI TAYLOR je ameriška pisateljica. S knjigo Hči dima in kosti vztrajno pridobiva nove in nove oboževalce po vsem svetu.



Meni je zgodba res super. Kaj pa vam?
xxx, Knjigoljubka Maja










sobota, 17. september 2016

DOLGI KONEC TEDNA


Originalen naslov: The long weekend
Avtor: Veronica Henry
Prevod: Dolgi konec tedna
Založba: Mladinska knjiga 2014 (406 strani, trda vezava)
Prevedla: Nataša Müller
Ocena: 4,5 ★★★★
Kategorija: romantika (romance), ženski roman (womens fiction)
Glavni liki: Claire, Luca, Angelica, Nick
Kraj dogajanja: Cornwall, Anglija

GOODREADS



OPIS


Ne potrebujete ne potnega lista, ne denarja, samo knjigo, ki vas bo v hipu ponesla v prijetno obmorsko mestece. Izbrani hotel je okusno opremljen, s čudovitim pogledom na morje in kuharskim mojstrom, zaradi katerega se vam bodo pocedile sline. Tako ali drugače. Niste prepričani? Naj dodam, da poleg zapeljivega šefa kuhinje hotel vodi njegovo dekle, ki nenehno gara, da posel teče gladko in uspešno - dokler se na vratih ne pojavi nepričakovani znanec, ki ji življenje obrne na glavo. Še vedno omahujete? Brez skrbi, tu so še drugi gostje, ki skupaj s kovčki prinašajo nove zaplete: par, ki želi pozabiti družinsko tragedijo, moški, ki se skuša odkupiti za ljubezensko afero, dekle na sledi izginulemu očetu... Ljubezenski viharji, skrivnosti, laži in škandali - vse v enem dolgem, vročem koncu tedna.


MNENJE IN VTISI


Dolgi konec tedna je lahki ženski roman. Vsebuje malo romantike. Lahko ga berete kot poletno lahko branje. Meni je bila zgodba všeč. Zanimivo dogajanje. Bere se hitro.

Dogajanje je postavljeno v majhno obmorsko mestece Pennfleet v Angliji. Claire vodi majhen hotel Pristan, skupaj s svojim partnerjem Luco, ki je tudi šef kuhinje. Pomaga jima mlada Angelica, ki vidi v hotelskem zaslužku odskočno desko za London.  Bliža se vikend in hotel je na polno zaseden. Pojavita se potencialna investitorja za gradnjo večjega hotela in Luca se že vidi v soju Londonskih žarometov, a Claire ima več zadržkov. Še posebej, ko je fantovščino v njunem hotelu rezerviral njen bivši. Claire se vse postavi na glavo. Ujame se v ljubezenski trikotnik med sedanjim in bivšim ljubimcem. To bo res dolgi konec tedna. 🙂

Ko Claire v hotelu sreča Nicka, postane vsa zmedena. Takoj se spomni svoje mladosti in njune zveze. Tudi Nicka pretrese, ko jo vidi. Opazi se, da še vedno nekaj čutita drug do drugega in da njuna zgodba še ni končana. 
Ko Claire Luco zaloti v postelji z  Angelico ni preveč šokirana. Mislim, da celo čuti olajšanje. Saj se počuti krivo, ker si želi ponovno biti z Nickom.

Zgodbo spremljamo v sedanjosti in preteklosti. V sedanjosti je pripovedovalcev več. Tako spoznamo vse goste hotela in njihovo zgodbo. Preteklost pa pripovedujeta Claire in Nick. Tako spoznamo še njuno razmerje.

Če ste ljubitelji lahkih zgodb in ljubitelji poletnih, morskih zgodb, je knjiga Dolgi konec tedna, ravno pravšnja za vas.

ODLOMKA


1. 


2.




AVTOR


VERONICA HENRY je angleška pisateljica. Preden je začela pisati romane, je pisala scenarije za televizijo. Piše ženske romane z realistično tematiko (ang.: womens fiction - chick lit).






Vas zanima s kom na koncu konča Claire? Knjigo v roke, ven na sonce...pa boste izvedeli ;)

Love U all, Knjigoljubka Maja