četrtek, 30. marec 2017

VREŽI ZNAMENJE


Originalen naslov: Carve the mark
Avtor: Veronica Roth
Prevod: Vreži znamenje
Zbirka: Vreži znamenje (Carve the mark) - 1. del
Založba: Učila International 2017 (429 strani, mehka vezava)
Prevedla: Petra Berlot Kužner
Ocena: 4 ★★★
Kategorija: znanstvena fantastika (science fiction), fantazija (fantasy)
Glavni liki: Akos, Cira, Rizek, Eijeh, Vas, Sifa, Cisi
Kraj dogajanja: Vesolje

GOODREADS

OPIS

Na planetu, ki mu vladata nasilje in maščevanje, kjer usoda določa svoje izbrance, vsakdo razvije energijski dar, edinstveno moč, ki naj bi oblikovala prihodnost. Medtem ko je večini ljudi energijski dar v prid, za Akosa in Ciro to ne drži - njuna darova ju pahneta pod oblast in vpliv drugih ljudi. Bosta lahko spet postala gospodarja svojega daru, usode in življenja ter ponovno vzpostavila ravnovesje moči v tem svetu?

Cira je sestra krutega tirana, ki vlada šotetskemu narodu. Njen energijski dar ji prinaša bolečino in moč, zaradi česar jo brat izkorišča za mučenje svojih sovražnikov. Toda Cira je več kot le orožje v rokah svojega brata: je žilava, iznajdljiva in bistrejša, kot si on misli.

Akos prihaja iz miroljubnega naroda Thuvhejcev in njegova vdanost družini je brezmejna. Čeprav ga njegov dar ščiti, Akosa in njegovega brata zajamejo sovražni šotetski vojaki. Odtlej si Akos obupano prizadeva, da bi brata živega pripeljal domov - naj stane, kar hoče. Ko je Akos vržen v Cirin svet, se sovraštvo med njunima deželama in družinama zdi nepremostljivo. Odločiti se morata, ali bosta drug drugega uničila - ali pa si bosta pomagala preživeti.

NAPOVEDNIK

Napovednik so izdelali pri Epic Reads.



MNENJE IN VTISI

Vreži znamenje...niti ne vem kje naj začnem. O tej knjigi imam tako mešane občutke.  Po eni strani mi je všeč, po drugi mi ni. Po eni strani je izvrstna, po drugi preveč kruta. Želela sem dati oceno 3,5 potem pa sem se odločila za 4. Predvsem zato, ker tako zelo obožujem Razcepljene in vem, da Veronica zna izvrstno pisat. Ustvarja izjemne svetove in like.

Ko sem knjigo prebrala, sem si morala vzeti kakšen dan za razmislek. Nisem mogla takoj zapisati svoje vtise ali vzeti drugo knjigo v roke. Zgodba je odmevala v meni. Ponovno sem šla čez celotno dogajanje in se odločala kaj mi je všeč in kaj ne. Morala sem zbrati svoje misli. V bistvu se mi je to dogajalo že vmes med branjem, zato sem knjigo brala malo dlje časa. Na začetku v prvih poglavjih se nisem mogla v celoti potopit v zgodbo. Zato se tudi tistega dela ne spomnim tako. Potem pa je steklo dogajanje in bilo vedno boljše. Knjiga ima kar nekaj zanimivih odlomkov. Spadala naj bi pod YA žanr. Ampak meni se zdi, da je za mlade bralce preveč kruta. Je bolj za odrasle, ki jim ni težko brati grozljivih zadev. Mlajšim bralcev je ne priporočam.

Mi je pa knjiga všeč tudi vizualno. Čudovita naslovnica, ki deluje rahlo svetleče. Narejene razpoke, znamenja iz katerih teče tekočina. Deluje skrivnostno in te pritegne. Na začetku je zemljevid vesolja, poimenovani so planeti in ostale omenjene točke v vesolju. Po tem zemljevidu si veliko lažje predstavljaš ta svet. Deli in poglavja so posebno označeni. Oblikovalci so se res potrudili. Ko sem jo prvič dobila v roke, sem bila presenečena kako lepa je. 😍


Stil pisanja je zanimiv. Med branjem sem uživala v tem neverjetnem Vesolju. Avtorica je ustvarila zanimiv svet, kjer se prepletajo fantazijski in znanstveno fantastični elementi. Všeč so mi liki, dogajanje, opisi...vse. Vendar preveč likov umre. To me malo moti. Sem že mislila, da smo v seriji Igre prestolov.😁 Mogoče je pa Veronica njihova oboževalka. Nikoli se ne ve. To me je malo jezilo. V tistih poglavjih, ko ni smrti, se pa načrtuje. Vedno bi nekdo nekoga ubil. Čisto spominja na Igre prestola. Nisem pričakovala take krutosti. Razcepljeni so mi veliko boljši.

Dogajanje je v vesolju. Različna ljudstva živijo na različnih predelih, planetih, imajo svoj jezik, običaje... Dve največji ljudstvi pa sta v vojni za vladarja celotnega vesolja. Le komu bo uspelo? Tukaj spet spominja na Igre prestolov.
Ne štejejo let, imajo posebne rože, običaje in vsak človek imajo posebno moč. Pokaže se ta paranormalni svet. Vsak človek ima drugačni nadnaravni dar, ki je posledica prisotne energije v vesolju. Energija in dar ima za vse nek poseben pomen. Ravno to naredi zgodbo posebno, drugačno, skrivnostno in nadnaravno. Nekateri imajo dober dar, kar jim omogoča nadzor in preživetje. 

Vladar Rizek je izjemno nadležen negativen lik in že takoj na začetku ga zasovražiš. Komaj čakaš, da ga kdo pospravi (enako kot Joffrey pri GoT). Sploh ga ne prebavljam.  No sestra Cira se mu upre s tem, ko združi upornike svojega ljudstva in sovražnike nasprotnega ljudstva. Na koncu pa sem bila malo razočarana. Saj vem, da bo knjiga dobila nadaljevanje, ampak vseeno nisem želela tak konec. Niti ne vem ali bi si želela prebrat nadaljevanje. Ali bo tudi tako krut? Če ne drugega se splača vsaj zato, da vidim, če junake doleti tista usoda, ki so jim jo napovedali.

Naj še pokomentiram glavna lika. To sta Akos in Cira, ki sta iz nasprotnih sovražnih ljudstev. Cira je šotetka, ki ima kruti dar, zato se jo ljudje bojijo. V resnici je samotarka. Odrasla deklica, ki se ne počuti tako. Želi si samo preživeti v tem krutem svetu. Akos je Thuvhejec, ki ga ugrabijo šoteti. Prijazen je do sovražnikov, ker si želi rešiti brata. Oba sta  všečna in se lahko vživiš v njiju. Cira in Akos sta ravno nasprotje, vendar se lepo ujameta. Od sodelovanja preideta v prijateljstvo in na koncu ljubezen. Skozi njiju tudi gledamo na dogajanje, saj se vsako poglavje začne z enim izmed njunih imen.

Naslov Vreži znamenje ima zanimiv pomen, katerega izveste med branjem. Ne bom vam ga izdala. Boste morali knjigo prebrat. Povem pa, da je povezan s krutim delom. Veronica je pred izdajo knjige napovedala, da naj bi knjiga imela neka ''velikonočna jajčka'', ki so povezane z Razcepljenimi. Jaz jih nisem našla. Nisem našla nobenih povezav. Če jih je kdo našel, mi lahko napiše spodaj v komentar. Dodajam pa video, ki ga je Veronica objavila pred izidom knjige.



Še eden video, ki ga je Veronica objavila pred izidom knjige. Ta pa omeni glavne like. Tako boste vsaj znali pravilno izgovoriti njihova imena😊 Priznam, da si je izmislila zanimiva in dobra imena. Taki niso pogosto v knjigah. Le kje črpa vso to domišljijo.

 


AVTOR

VERONICA ROTH je avtorica svetovne uspešnice Razcepljeni. Rojena je bila 19. avgusta 1988. Njeni romani so fantazijski in znanstveno fantastični. Rada tudi bere, piše svoj blog in aktivna je na družbenih omrežjih. 



Kakšni so pa vaši vtisi o vesoljnem svetu Cire in Akosa?
Energijski pozdrav od Knjigoljubke Maje

Ni komentarjev:

Objavite komentar