sreda, 2. avgust 2017

BENEŠKO NAROČILO


Originalen naslov: The Venetian Contract
Avtor: Marina Fiorato
Prevod: Beneško naročilo
Založba: Učila International 2014 (383 strani, mehka vezava)
Prevedla: Mateja Maligoj
Ocena: 3,5 ★★★
Kategorija: zgodovinski roman (historical fiction)
Glavni liki: Freya, Annibale, Palladij
Kraj dogajanja: Benetke

GOODREADS

OPIS

Roman o večni arhitekturi in smrtonosni kugi, o bitkah in zgodovinskih spletkah ter o ljubezni, ki se dvigne nad vse.

Piše se leto 1576. Pet let po porazu Osmanskega cesarstva v bitki pri Lepantu se v Benetke neopaženo prikrade ladja s smrtonosnim tovorom. Mož, bolj mrtev kot živ, se izkrca in opoteče na trg svetega Marka. V Benetke prinaša darilo iz Konstantinopla. V nekaj dneh se po vsem mestu razširi kuga in turškemu sultanu se s tem uresniči želja po maščevanju.

Toda na ladji se skriva tudi slepa potnica Freya, mlada in lepa haremska zdravnica, ki je ubežala svoji usodi sultanove priležnice. Le po zaslugi svoje pameti in medicinskega znanja preživi divjanje kuge v Benetkah.

Dož v obupu naroči Andreu Palladiju, naj zgradi najimenitnejšo cerkev v svoji karieri, tako veličasten božji dar, da bodo Benetke odrešene. Toda v nevarnosti je tudi Palladijevo življenje in Annibale Cason, najboljši kužni zdravnik v mestu, se mora pošteno potruditi, da ga reši. Pri tem spozna Freyo, ki jo je Palladij vzel pod svoje okrilje, žensko, ki mu ni kos le v znanju medicine, temveč ga nauči še veliko več...




MNENJE IN VTISI

Knjigo Beneško naročilo sem izbrala naključno v knjižnici zaradi bralnega izziva. Mislila sem, da gre za zgodovinsko romantiko, vendar sem se zmotila. Roman je zgodovinski, vendar ni romantični. Temelji na resničnih zgodovinskih dejstvih. Naslovnica je lepa. Začetek knjige je bil super, da me je premamil v branje. Rada berem različne kulture in običaje. Vmes v sredini mi je bila malo dolgočasna, proti koncu pa spet zanimiva. Na koncu sta sicer junaka zaljubljena, vendar je knjiga žalostna. Usoda in življenje glavne junakinje Freye sta žalostni.

Dogajanje se začne v Turčiji oz. v Osmanskem cesarstvu, kot se je takrat imenovalo. Sultanija pred smrtjo Freyi pove skrivnost, ki jo popelje v Benetke. Freya izve resnico o svojih starših in svojem poreklu. Na ladjo se vkrca kot slepa potnica, da bi rešila Benetke pred Osmanskim Sultanom. Dogodek je povezan z zgodbo iz Svetega pisma in z epidemijo kuge v Benetkah. Freyi nekako uspe preboleti kugo. Pokoplje oba starša in se skrije v Benetkah. Pristane v bolnišnici, kjer pomaga zdravniku Annibalu in na koncu odkrije zdravilo proti kugi ter reši prebivalstvo Benetk.

V knjigi je ogromno zapletov in razpletov. Bralca neprestano zanima kaj se bo zgodilo v nadaljevanju. Kaj bo storila Freya, kakšen bo naslednji korak maščevanja sultana, bo Freyi uspelo...? Taka vprašanja so se mi neprestano pojavljala v glavi med branjem. 

V knjigi spoznaš kako so ljudje razmišljali v tistem času in kako so reagirali na določene zadeve. Zdravniki so nosili ptičje maske, razkuževali so z dimom, sajami in morsko vodo. Na kakšen način so pripravljali zvarke, zdravil namreč niso poznali. Kako so arhitekti gradili hiše in ročno risali načrte. Kakšen stil oblačil se je nosil takrat. Skratka, če vas zanima zgodovina in takratno obdobje, je knjiga idealna za vas. Med Osmanskim cesarstvom in Benetkami je veliko razlik. Pisateljica nam pojasni zanimiv način razmišljanja v tistem stoletju. V knjigi je pa tudi nekaj smešnih prizorov, ki vas bodo nasmejali. Dobite tudi odgovor zakaj je na naslovnici ženska v zeleni obleki.




AVTOR

Pisateljica MARINA FIORATO ima poreklo iz Benetk. Rojena je v Manchesterju, odrasla pa je v Yorkshire Dalesu. Diplomirala je iz zgodovine na Oxford univerzi in Beneški univerzi, kjer se je specializirala za Shakespearove igre. Po diplomi je nadaljevala študij umetnosti, nato pa delala kot ilustratorka, igralka in filmska komentatorka. Trenutno živi v North Londonu z možem, sinom in hčerko.


Marini lahko sledite na njenih družbenih omrežjih:
SPLETNA STRAN        TWITTER        INSTAGRAM       GOODREADS


Ali radi berete zgodovinske romane, ki temeljijo na resničnih dejstvih?
Gremo brat, Knjigoljubka Maja

Ni komentarjev:

Objavite komentar