sobota, 9. september 2017

DAMOCLES

Originalen naslov: Damocles
Avtor: S.G. Redling
Prevod: /
Založba: 47 North 2013 (324 strani, mehka vezava)
Ocena: 4 ★★★★
Kategorija: znanstvena fantastika (science fiction)
Glavni liki: Meg, Loul, Cho, Hark, Po, Effon, Ba, Urfers
Kraj dogajanja: vesolje, planet Didet, Vesoljsko plovilo Damocles

GOODREADS



OPIS

Loul Pell je srednjega razreda, vladni uradnik, ki je obtičal v delu in odstopil od svojih velikih sanj. Meg Dupris je popotnica iz oddaljene galaksije, katero preganja tragedija, ki jo je zadolžila za do življenjsko potovanje odkrivanja. Skupaj sta nepričakovani sorodni duši, iz dveh svetov. Njuno naključno srečanje bo prvi korak k življenjsko spreminjajoči se zgodbi in stik z nezemeljsko dobo.

Odprava Zemlje pade v kaos zaradi možnosti človeškega življenja na oddaljenih planetih. Meg in njeni kolegi raziskovalci na krovu vesoljske ladje Damocles najdejo dokaz v vesolju, ki bo za vedno spremenil vlogo človeštva (Na planetu Didet se je nenavadna civilizacija razvila pod sedmimi sonci.). Trud obeh planetov Zemlje in Dideta, da izoblikujejo mirno in produktivno vez, lahko pogubi dve človeški lastnosti: nezaupanje in vraževerje.




MNENJE IN VTISI

Damocles je prvi znanstveno fantastični roman, ki me je nasmejal. Zelo nasmejal! Res sem se med branjem na glas smejala. To je drugačni ZF roman, kot sem jih navajena. Gre za sobivanje različnih bitij. Lahko bi rekli, da je ZF drama. 

Damocles je vesoljsko plovilo, vesoljska ladja, ki pet Zemljanov pripelje na planet Didet, da ga raziščejo. Da spoznajo novo vrsto bitij, njihovo kulturo, življenje in vzpostavijo stik z njimi. Na Didetu živijo Didetčani. Oboji, Zemljani in Didetčani, se imajo za ljudi, in oboji so vedeli, da vesoljci obstajajo. Tokrat pa se prvič srečajo, poskušajo živeti in komunicirati skupaj.



Zgodbo spremljamo skozi dva različna lika. Meg prihaja iz Zemlje. Ona ni znanstvenica. Ona je samo dekle z žalostno preteklostjo. Pripeljali so jo, da bo vzdrževala mirno stanje in pomagala pri prevajanju dideščine. Loul je uradnik, ki ga ugrabijo in pripeljejo do vesoljskega plovila, da bo ugotovil, zakaj je ta pristal na Didetu. Večino časa se Meg in Loul pogovarjata o življenju, običajih, navadah različnih življenjskih vrst... Iz njunih pogovorov izvemo marsikaj. Poskušata vzpostaviti skupno komunikacijo. V knjigi je poudarek na prijateljstvu in zaupanju.



Meg in Loul neprestano razpravljata o različni kulturi med sabo. Imata posebno napravo, neke vrste prenosni računalnik, ki njima prevaja pogovor, da razumeta drug drugega. Loul je nad Meg čisto navdušen. Ona je najlepše bitje, ki ga je kdaj videl. Kako lepo jo opisuje v svojih mislih. Tudi ona se počuti varno ob njem. Mislila sem, da bo kakšen ljubezenski prizor med njima, vendar ga ni bilo. Pisateljica je samo nakazala, da sta naklonjena drug drugemu, da rada sodelujeta. To pa je tudi vse. Malo me je razočaralo to, ker sem med njima pričakovala več. Ravno zato dam knjigi samo štiri zvezdice. 



Didet je oranžno rumeni planet, ki nima hrane in nima noči. Zemljanom je to težko, ker morajo spati. Didetčani so psihološko podobni ljudem, zato med seboj lahko komunicirajo. Vendar oni ne spijo, ne delajo, nikoli niso plavali, pluli ali stopili v stik z vodo, čeprav je Didet sestavljen iz 70% vode. Nikoli niso stali na dežju. Zelo jih preseneti, ko se Zemljani umivajo na dežju. Vendar imajo Didetčani svojo vojsko in berejo stripe. Spoznamo tudi Urferse, ki prispejo na Didet. Ti prihajajo iz planeta Urf in so znanstveno zelo nadarjeni. Urf je v celoti sestavljen iz ledu in Didetčanom ni jasno kako lahko Urfersi tam preživijo.



Zemljani imajo nekaj skrivnosti pred Didetčani, kar naredi zgodbo še bolj napeto. Sicer se na koncu razkrijejo, vendar Meg celotno knjigo to muči, ker ne sme ničesar povedati Loulu. Vsega iz knjige vam ne bom izdala. Če vas zanima, si boste sami prebrali.



Meni je bilo tole super branje in enkratno potovanje na planet Didet. Izvemo nove običaje, novo kulturo in novo življenje tega novega izmišljenega sveta. Pisateljica je ustvarila izjemno zanimivo zgodbo, ki vas bo po vrhu napetosti in skrivnosti še nasmejala. Smešni so bili odlomki med Loulom in Meg. Loul je namreč zelo neroden in ni vedno razumel kaj mu skuša Meg povedati, vendar se je vedno delal, da jo popolnoma razume. Njegove izjave so postale smešne. Še bolj smešen pa je bil Cho, Megin poslovni partner. On je bil zelo nezaupljiv, zato mu je posadka vedno kaj zakuhala in vedno jim je nasedel. Najbolj smešen mi je bil odlomek z jagodami. Še zdaj se smejim, ko se ga spomnim.😊 In seveda, ko sta se Meg in Cho prepirala, kdo je boljši znanstvenik. Tukaj je pisateljica želela prikazati sproščenost med delom. Čeprav se delu posvečaš popolnoma in ga opravljaš odlično, moraš imeti tudi lep odnos do sodelavcev. Nasmejal vas bo pa tudi pilot, ki je pojedel vso rezervo hrane.



Damocles je zanimiva, zabavna, malo drugačna pustolovščina, ki jo lahko prebirate kadarkoli, tudi na plaži. Jezik je lahek in razumljiv, vsebina pa vas pritegne in drži v napetosti. Meni je odličen roman in ga priporočam vsem. Poleg tega ima ogromno lepih in zanimivih citatov. Imela sem kar težave, ko sem se odločala katere bi dala v objavo. Upam, da sem izbrala take, ki vas bodo pritegnili v branje.😊 Uživajte v pustolovščini med Zemljani in Didetčani!




AVTOR

S.G. REDLING je diplomirala iz angleščine na Univerzi Georgetown. Ima zelo raznoliko kariero. Preizkusila se je kot natakarica, turistična vodička, delavka v pakirnici ovčje kože in radijska voditeljica. Trenutno živi v Huntingtonu (West Virginia) in se preživlja kot pisateljica. 


Več o njej lahko najdete na njenih družbenih omrežjih: 
SPLETNA STRAN       FACEBOOK       TWITER       GOODREADS       AMAZON




Katera knjiga pa je vas nazadnje nasmejala?
Jesenski pozdrav od Knjigoljubke Maje

Ni komentarjev:

Objavite komentar