sobota, 21. oktober 2017

PROJEKT OTROK


Originalen naslov: The Rosie Effect
Avtor: Graeme Simsion
Zbirka: Don Tillman #2
Prevod: Projekt Otrok
Založba: Mladinska knjiga 2014 (420 strani, trda vezava)
Prevedla: Tea Mejak
Ocena: 3,5 ★★★
Kategorija: ženski roman (womens fiction- chick lit), humorni roman (funny), sodobni roman (contemporary)
Glavni liki: Don Tillman, Rosie Jarman
Kraj dogajanja: New York

GOODREADS

OPIS

Že poznate Rosie in Dona? Po zapletih v projektu Rosie sta zdaj srečno poročena že deset mesecev in deset dni. Opustila sta Donov standardni sistem obrokov in se zedinila, da pride seks v poštev, tudi kadar ni napisan na urniku. Življenje ne bi moglo biti lepše.

Dokler Rosie ne oznani, da je noseča, kar pa ni bilo v Donovem načrtu. Zmedeni avtist se na novico skuša odzvati v skladu s tradicionalnim protokolom in poišče nasvet pri vseh svojih šestih prijateljih, terapevtki in celo na spletu.

Rezultat? Pričakovano neugoden. Zdaj mu grozijo kazenska ovadba, izgon iz države in izguba strokovnega ugleda. Toda najhuje je, da bo morda za vedno izgubil tudi Rosie.




MNENJE IN VTISI


Se še spomnite Dona in Rosie, zabaven nenavaden par iz knjige Projekt Rosie? V nadaljevanju zgodbe sta poročena in živita v New Yorku. Trudita se živeti brez Donovega urnika. Vendar Rosie zanosi in zgodi se projekt otrok. Don je toliko zmeden, da ponovno začne s svojim urnikom in načrtovanjem. 

Rosie je v drugi knjigi čisto druga oseba. Do Dona je kar malo nesramna in mi nikakor ni prikupna kot tista zabavna Rosie iz Projekta Rosie.  Zakonsko življenje in nosečnost sta jo popolnoma spremenila. Don se trudi okoli nje, vendar po njenem mnenju nič ne naredi prav. Toliko je že obupan, da enostavno ne ve več kako naprej. 

Kako naj bi potekal Projekt otrok? Pojdimo v park opazovat otroke in preučevat njihovo obnašanje. Da bo lažje, jih še posnemimo. Seveda mamice in varuške niso pomislile, da je gospod samo malo posebni avtist in ne pedofil.😊 Tukaj mi je bil edino ta del smešen, medtem ko sem se pri prvi knjigi smejala neprestano. Poleg obiskov pri psihiatrinji, mu grozi še izgon iz države. Vendar Rosie ne želi spravljati v skrbi, zato se odloči to skrivnost obdržati zase. Seveda mu pri tem pomagajo prijatelji, ki jih ima tukaj veliko več, kot v prejšnji knjigi. 



Bralec lahko takoj ugotovi, da se je njun odnos spremenil. Njuni dialogi so drugačni, skupaj nista več zabavna. Manj se družita, imata veliko skrivnosti in tudi lažeta drug drugemu. To pa niso ravno vrline za srečen zakon. Rosie je zelo nesramna, vsaj po mojem mnenju. Don postaja čedalje bolj zmeden. 
Če ste v prvi knjigi uživali, vas bo tale razočarala. Tudi mene je malenkost. Tukaj je tipični "sindrom druge knjige" (kot ga poimenujejo tuje knjižne blogerke), ki pravi, da je druga knjiga slabša od prve in bralca razočara. Meni se je tale knjiga kakšen dan več vlekla kot prva.  Rosie enostavno nisem več marala. Včasih sem si želela, da bi skočila v knjigo in ji povedala svoje.😊 Ne moreš se tako nesramno obnašati do svojega moža. Navsezadnje je Don zaradi nje izgubil službo in zapustil rodno Avstralijo, da sta se skupaj preselila v New York. Čeprav je drugačen, se je trudil na vse načine. Ona pa je ravnala grdo in včasih sem bila na njo kar jezna. 


AVTOR


GRAEME SIMSION je novozelandski pisatelj. Z romanom Projekt Rosie je pristal med najbolj prodajanimi pisatelji po celem svetu. Trenutno živi v Avstraliji z ženo Anne, ki je tudi pisateljica.


Spremljate ga lahko na: 




Imate tudi vi kakšno knjigo, ki ji pripada sindrom druge knjige?
Pojdimo brat! Knjigoljubka Maja

Ni komentarjev:

Objavite komentar