nedelja, 26. november 2017

THE BOOK FAIRIES

Ali ste že slišali za Book Fairies oz. knjižne vile po slovensko? Danes vam bom predstavila kaj so knjižne vile.

Book Fairies je mednarodna organizacija, katere namen je deljenje knjig povsod po svetu. Knjige puščajo zato, da jih bralci lahko naključno najdejo, preberejo in potem ponovno nekje naključno pustijo, da jo najde naslednji bralec ali bralka. V Book Fairies se je vključil ves svet in tako se knjige puščajo povsod po svetu. Vključijo se bralci, ki želijo knjige deliti z drugimi bralci. 

Namen organizacije Book Fairies je, da bi ljudje več brali.



Na idejo Book Fairies je prišla Cordelia in sicer od Book Crossing-a. Začetek Book Fairies je bil marca letos (dan žena), ko je Emma Watson (Hermione iz filma Harry Potter) skrivala knjige iz njenega feminističnega bralnega kluba. 22. junija letos pa je Emma Watson v Parizu pomagala skriti 100 podpisanih knjig The Handmaids Tale (Deklina zgodba) pisateljice Margaret Atwood.


Book Fairies se je vključila tudi Slovenija in zaenkrat sodeluje okrog 100 držav. Trenutno je pri nas to še bolj malo poznano, vendar upam in mislim, da bo kmalu postalo bolj prepoznavno ter dobimo več knjižnih vil tudi pri nas. Trenutno je uradna vila za Slovenijo Nastja, ki pušča knjige v Ljubljani in Novi Gorici. Ona skrbi tudi za slovenske spletne strani Book Fairies, kjer jo lahko tudi kontaktirajte (linki so navedeni na koncu objave).

Če boste pobrali kakšno knjigo od slovenske ali katere druge vile, ji to sporočite. Lahko ji sporočite na družbenem omrežju, kjer jo označite in uporabite hashtag #ibelieveinbookfairies. Knjigo nato preberete in jo ponovno nekje odložite, da jo bo našel drug bralec ali bralka. Pomembno je, da je knjiga v gibanju. Vsakič, ko jo najdete ali odložite, morate to sporočiti oz. objaviti na profilu Instagram (ali drugim). Uporabite hashtag #ibelieveinbookfairies, da ljudje lažje vidijo kje se knjiga skriva.


Vsak lahko postane Book Fairy oz. knjižna vila. Tudi vi. Pridružite se tako, da obiščete spletno stran Book Fairies, kjer naročite nalepke za knjige. Nato pošljete email na bookfairyemail@gmail.com. Lahko pa se javite na slovenskih družbenih omrežjih Book Fairies (linki na koncu objave) in vam bo pomagala slovenska knjižna vila.
Poleg nalepk, lahko v njihovi spletni trgovini naročite tudi druge proizvode.

Na nalepki je zapis:
"Take this book, read it, then leave it for the next person to enjoy"
Kar pomeni, da knjigo vzemi s sabo, jo preberi in pusti nekje, da jo pobere druga oseba in v njej uživa.


Se pa organizaciji počasi pridružujejo tudi slavni. Prva dva sta bila Ryan Gosling in David Beckham, ki sta naključno spustila knjigi. Ryan je odložil knjigo The Notebook (Beležnica), v katerem filmu je tudi upodobil glavnega junaka. David pa je v New Yorku skril avtobiografijo Chrisa Packhama. 
Pridruži se tudi ti!

Če vas zanima kakšni so naslednji projekti Book Fairies, si to lahko preberete na njihovem blogu

Profili Book Fairies na družbenih omrežjih:


Vir fotografij v objavi sta Facebook strani Book Fairies World in Book Fairies Slovenia.



Kaj si mislite o Book Fairies? Bi poskusili postati knjižna vila?
Lp, Knjigoljubka Maja

Ni komentarjev:

Objavite komentar