ponedeljek, 27. februar 2017

IZURJENA

Originalen naslov: The training
Avtor: Tara Sue Me
Prevod: Prepuščena
Zbirka: The submissive - 3. del
Založba: Učila international 2014 (332 strani, trda vezava)
Prevedla: Petra Brecelj
Ocena: 5 ★★★
Kategorija: romantika (romance), erotika (erotica), sodobni roman (contemporary)
Glavni liki: Abigail King, Nathaniel West
Kraj dogajanja: New York

GOODREADS







OPIS

Zapeljiv zadnji del dražljive trilogije Tare Sue Me, ki je začarala milijone...

Nathaniel West je vedno živel in se igral po svojih strogih pravilih, obenem pa je pričakoval, da jih bodo upoštevali tudi vsi drugi - še posebej ženske, ki jih je nadvladal v spalnici. A njegova najnovejša ljubimka podira vse meje in na novo piše knjigo pravil. 

Abby King si ni nikoli predstavljala, da bo očarala srce Nathaniela Westa, enega najbolj zaželenih samcev v New Yorku - in najbolj iskanega doma v mestu. Sprva sta se nasladi predajala samo ob koncu tedna, a kmalu je dogovor prerasel v strastno romanco z moškim, ki pozna sleherni centimeter njenega telesa in duše - pa kljub temu ostaja skrivnostni ljubimec. Čeprav je nežen in ljubeč, je njegova boleča preteklost ostaja med njima.

Abby ve, da si lahko njegovo zaupanje pridobi le tako, da se mu popolnoma preda in se preneha oklepati zadržkov. Da bi Nathaniela zvabila na pot do intimnejšega odnosa, ga mora najprej spustiti globlje v svoj svet, kot je kdor koli kdaj  koli bil...




MNENJE IN VTISI

Tudi tretja knjiga v seriji je odlična. Všeč mi je zgodba, osebe, pripovedovanje, konec...vse. Všeč mi je vse! Obožujem vse tri knjige in definitivno je Tara Sue Me na lestvici mojih priljubljenih pisateljic. Serija se sicer nadaljuje, vendar so prevedene v slovenščino samo prve tri knjige. Zagotovo v bližnji prihodnosti posežem po še kakšni njeni.



Izurjena se začne tam, kjer se Podrejena in Prepuščena končata. Tokrat spremljamo zgodbo skozi oba naenkrat. Abby in Nathaniel sta čudovit par. Ujameta se super, delujeta popolno in usklajeno. Res fantastično! Kot v pravljici😉 Nathaniel je velik romantik. Sploh ta zaroka na koncu. Kako lepo jo je izpeljal. Res super ideja Tara. Da ne pozabim njunih skupnih trenutkov kot par. Nežnosti dotikov rok in izrečenih besed... Čisto sta me prevzela. Bila sta popolna ljubimca. Vedno se lepo prilagodita drug drugemu. Knjiga je polna čustev. Konec je itak perfekten. Ne bi moglo biti bolje. Another happy end! 😉 Jaaaaaaaaaaa! Kar kričim od veselja.



Njun odnos med podrejeno in domom se nadaljuje čez vikend. Nathaniel počasi napreduje z Abby, da spozna čimveč novih stvari. Vpelje jo tudi v BDSM skupnost, kjer spozna druge dome in podrejene. Nathaniela preseneti kako hitro napreduje in kako se povsem prepusti temu načinu življenja. Po drugi strani pa je pričakoval tak odziv. Seksualne scene so še boljše kot v prejšnjih knjigah. 

Med tednom pa sta navaden par, kot vsak drug par. Pogovarjata se bolj sproščeno, Abby več govori. Uživata v skupnih trenutkih. Hodita skupaj na telovadbo, jogo, kuharski tečaj, bereta poezijo... No ne vem če ravno to počne vsak normalni par. Moj dragi ravno ne bi šel z mano na kuharski tečaj ali branje poezije.😊 Ampak Nathaniel West je "Mr. Popolni". Vsaj za Abby. In mogoče tudi zame.😉 Tak je med tednom. Med vikendom pa tisti "bad boy", ki si ga ženske želijo. Ker je tako romantičen in ljubeč, mi je veliko bolj všeč kot Christian Grey.



Ko sem prebrala še tretji del, sem morala v tišini razmislit. Nisem mogla takoj na naslednjo knjigo. Recenzijo sem napisala šele naslednji dan, ko sem zbrala svoje misli. Tako močan vpliv je imela knjiga name. Ko prebereš dobro knjigo, moraš o njej razmisliti. Saj veste kaj mislim. Če imate radi sodobne erotične romane, je ta serija "must read" ali nujno čtivo za vas. 


ZBIRKA PODREJENA

3. Izurjena

AVTOR

TARA SUE ME živi na jugovzhodu Združenih držav Amerike skupaj z možem in dvema otrokoma. Prvi roman je napisala pri dvajsetih letih, potem pa dvajset let ni pisala. Ko je ponovno začela, je pisala tradicionalne ljubezenske romane. Nato pa se je odločila za zbirko Podrejena, ki je postala mednarodna uspešnica.



Tisti, ki ste knjigo prebrali, kakšni so vaši vtisi o Abby in Nathanielu?
Zaljubljeni pozdrav od Knjigoljubke Maje

četrtek, 23. februar 2017

PREPUŠČENA

Originalen naslov: The dominant
Avtor: Tara Sue Me
Prevod: Prepuščena
Zbirka: The submissive - 2. del
Založba: Učila international 2014 (405 strani, trda vezava)
Prevedla: Petra Brecelj
Ocena: 5 ★★★
Kategorija: romantika (romance), erotika (erotica), sodobni roman (contemporary)
Glavni liki: Abigail King, Nathaniel West
Kraj dogajanja: New York

GOODREADS






OPIS

Nadaljevanje darežljive trilogije, ki je začarala milijone...

Kot samski direktor podjetja West Industries poveljuje sejni sobi čez dan. Kot strog gospodar z zahtevnimi pravili pa nadzira spalnico ponoči. Nikoli se ne zapleta z neizkušenimi podrejenimi, ko pa na njegovo mizo zaide prijava Abigail King, prekrši lastna pravila in se odloči preizkusiti njene meje.

Abbyjina mešanica nedolžnosti in voljnosti je omamna, zato se Nathaniel hitro odloči, da ji bo nadel ovratnico in si jo prilastil. Dokler bo izpolnjevala njegove ukaze in se mu povsem podrejala, nihče ne bo prizadet.

Ko pa začne Nathaniel gojiti globlja čustva do Abby, spozna, da je zaupanje dvosmerna cesta - in on prikriva skrivnosti, ki bi lahko zamajale njuno razmerje vse do temeljev.

Drugi roman čutne trilogije, ki vodi v svet popolne telesne in čustvene predanosti.




MNENJE IN VTISI

Zgodba je ista kot Podrejena. Le, da tukaj pripoveduje Nathaniel. Izvemo njegove misli, občutke, čustva, ki jih skriva pred Abby. Že na začetku se vidi, da jo ljubi, čeprav si ne prizna. Tega v prejšnji knjigi ne ugotovimo takoj. Zato jo tudi izbere za svojo podrejeno. Težko drži razdaljo, ampak mu uspeva. Do tiste noči, ko se zlomi. Abby poljubi in ji pokaže kaj čuti. Po eni strani je olajšan, po drugi strani pa ga skrbi. Boji se, da jo bo prizadel, zato jo odrine od sebe. Sam je kriv, da ga je zapustila. Ampak ob tem zelo trpi. Veliko bolj kot Abby. Ne zna se soočiti z bolečino. V prejšnjem delu tega ne izvemo. Tukaj izvemo njegovo stran njunega razhoda in kako je razmišljal. V bistvu ni razmišljal nič! Bil je cel čas pijan, zato sploh ni bil sposoben razmišljati. Takrat je spoznal, da jo ljubi in ne more živeti brez nje. V tem delu me je malo razočaral. Namesto, da bi načrtoval, kako popraviti in se opravičiti, se je opijal. Nisem si ga tako predstavljala. 



Veliko novega izvemo o Nathanielu. Postane veliko boljša oseba. Enostavno ga vzljubiš. Njegove nežnosti, dotiki... kakšni so njegovi občutki ob tem in misli. Želi si, da bi Abby več govorila z njim. Želi si poizkusiti drugačen odnos z njo. Želi si več, želi si ljubezni. Ampak težko mu je to priznati. Okrog sebe si je postavil meje, ki se zelo počasi rušijo. Na koncu le zmaga ljubezen in poruši meje. Ujameta se v razmerje katero prija obema. O Abby razmišlja kot o tistem enem procentu, ki mu je v življenju manjkal. Ona je prinesla manjkajoči odstotek, ki ga je potreboval za popolno in srečno življenje. Kako lepo😍

Ko sta skupaj, se tudi zabavata. Najbolj smešen odlomek mi je tisti s konzervami in paradižnikovo omako😊 Zanimivo je tudi, kako se je na skrivaj učil poezijo, ker jo je želel presenetiti. Po tem se vidi, da je čisto zaljubljen. Naj je to še tako želel skriti pred samim sabo. 



Meni sta obe knjigi odlični. Od seksualnih odlomkov do ozadja zgodbe. Ta pozornost, čustvenost, ki se razvija med njima. Da sta vsa ta leta vedela drug za drugega, sanjarila drug o drugem, vendar se noben ni upal narediti prvega koraka. No končno pristaneta skupaj. Ko se zgodba začne... 
Všeč mi je tudi, da ju je pisateljica opredelila kot ljubitelja živali. Nathaniel ima namreč zlatega prinašalca Apolla, ki ga je vzel iz zavetišča. To v knjigah ni tako pogosto. Tudi sama imam rada živali (sem ponosna lastnica psa mešanca), zato me veseli, da je pisateljica uporabila to v knjigi.


ZBIRKA PODREJENA

2. Prepuščena

AVTOR

TARA SUE ME je svoj prvi roman napisala pri dvajsetih letih. Potem pa je minilo dvajset let, da je napisala drugega. Napisala je več tradicionalnih ljubezenskih romanov, potem pa se je odločila za nekaj drugega in napisala Podrejeno, kateri sta sledili nadaljevanji. Dolgo časa je pisanje obdržala zase, še možu ni povedala. Trilogijo je najprej objavila na spletu, potem pa šele izdala v knjigi. Prebralo jo je na milijone bralcev po vsem svetu.




So vam všeč taki strastni romani? Ali ste bolj za klasične romantične?
Do naslednjič, Knjigoljubka Maja

torek, 21. februar 2017

PODREJENA


Originalen naslov: The submissive
Avtor: Tara Sue Me
Prevod: Podrejena
Zbirka: The submissive - 1. del
Založba: Učila international 2014 (307 strani, trda vezava)
Prevedla: Petra Brecelj
Ocena: 5 ★★★
Kategorija: romantika (romance), erotika (erotica), sodobni roman (contemporary)
Glavni liki: Abigail King, Nathaniel West
Kraj dogajanja: New York

GOODREADS






OPIS

Prvi roman zapeljive in škandalozne trilogije Tare Sue Me, ki je začarala milijone...

Ves New York pozna Nathaniela Westa kot uspešnega in čednega direktorja podjetja West Industries, vendar Abby ve, da je še mnogo več: je zapeljiv in izurjen dom, ki išče novo podrejeno. Goreče si želi izkusiti svet užitka, ki presega meje njenega preprostega življenja knjižničarke, zato se Abby ponudi Nathanielu, da bi izpolnila svoja najbolj skrita hrepenenja.

Potem, ko z gospodarjem preživi en sam konec tedna, Abby ve, da potrebuje več, in se povsem pokori Nathanielovi volji. A kljub temu, da se Nathaniel naslanja nad Abbyjinim voljnim duhom, Nathaniel, vedno skrit za pravili, ostane hladen in odtujen.

Ko Abby zapade globlje v njegov mamljivi svet moči in strasti, da je Nathanielovo srce izven njenega dosega- in da svojega ne more več rešiti...





MNENJE IN VTISI

WOW! Knjiga je čudovita. Čisto me je prevzela. Brati sem začela popoldne proti večeru, nadaljevala ponoči. Kar nisem in nisem mogla nehat. To je knjiga pri kateri se ne moreš ustaviti. Želiš si nadaljevati. Moraš nadaljevati, ker je enostavno ne moreš dati iz rok.

Če si za sodobne erotične romance, je knjiga idealna zate. Seksualnih scen je ogromno. Okoli tega se vse vrti. Abigail se prijavi za podrejeno domu Nathanielu. oba sta se že poznala in imela določene fantazije o drug drugemu. Vendar si tega ne izdata. Njuna zgodba se začne vsak petek ob šestih popoldan in konča v nedeljo ob treh. Nathaniel se zaveda, da je Abigail začetnica in začenja z njo počasi. Zgodbo spoznamo skozi Abbyjine oči, ki si že takoj na začetku prizna, da do Nathaniela nekaj čuti. Gre za veliko več, kot samo telesno privlačnost.



Knjiga je podobna Petdesetim odtenkom, a hkrati tako različna. Kdor je prebral obe, ve kaj mislim. Tako podobnosti kot razlike so očitne. Vendar so karakterji likov zelo drugačni. Obe knjigi sta mi odlični. Težko se odločim, katera je boljša. Priznam, da mi je všeč lik nedolžne Anastasije pri Petdesetih odtenkih veliko bolj. Ona se spusti v odnos s Christianom, čeprav ne ve točno v kaj se spušča. Abigail pa se je pozanimala o BDSM odnosu, ve kako poteka in si ga želi. Tako močno, da se mu sama ponudi.



Oba lika sta všečna. V oba se z lahkoto vživiš. Vidi se, da je Nathaniel tudi romantik. Čeprav poskuša to skriti. Izda se z vrtnico. In potem to potrdi s citati iz ljubezenskih klasikov kot sta Jane Austen in William Shakespeare. Glede na to, da je Abigail knjižničarka, Nathaniel točno ve, kako jo očarati. Čisto je navdušena. Tudi jaz sem😍 Dvomim, da bi danes kakšen fant recitiral Shakespeara svoji punci. Čeprav bi bilo zelo lepo. Natahanielu se opazi, da se zaljublja v Abigail, čeprav se dela hladno. Vendar mu ta hladen odnos ne uspeva tako. 



Zgodbo sem hitro prebrala in si želela še. Zato sem takoj vzela v roke 2. del. Ko se bom odločila, da jo preberem ponovno, jo bom zagotovo v angleščini. Verjamem, da je v originalu še boljša. In imam spet novo knjigo na polici mojih priljubljenih knjig. V objavi pa vidite tudi citate iz knjige.

Me je pa knjiga tudi nasmejala. Abby je imela kar smešne izjave in misli. Najbolj sem se nasmejala odlomku, ko Nathaniel prizna, da ima težavo z izražanjem čustev. Seveda je Abby to že veliko prej ugotovila. Takoj, ko ji prizna, se v njene misli prikrade stavek: Odkritje stoletja, Sherlock. 😊 Me prav zanima kaj bi bilo, če bi stavek izgovorila naglas. Kako bi reagiral in komentiral Nathaniel? Tara odgovor prosim.




AVTOR


TARA SUE ME je avtorica, ki je na lestvici najbolj prodajanih knjig New York Times Bestseller. pri dvajsetih je napisala svojo prvo knjigo. poleg družine, ji družbo delata še dva psa in mačka.




Ste že prebrali kakšno Tarino knjigo?
Love you all, Knjigoljubka Maja

sobota, 18. februar 2017

DIY: MOJ ROKOVNIK

Decembra sem si prvič sama ustvarila svoj rokovnik. Vsako leto ga kupim, zdaj pa sem se odločila drugače.😊Bilo je preveč izbire in vsi so zelo lepi, zato bi imela kar vse. Nisem se mogla odločit, katerega kupit zato sem se odločila, da ga naredim sama.

Moj rokovnik za leto 2017 zgleda takole:

Postopek pa je sledeči:

Pripomočki: 
-črtni zvezek poljubne velikosti
-kemični svinčnik
-flomastri
-škarje
-lepilo
-trak iz blaga
-vrvica
-nit, igla
-velika sponka
-3 kroglice z luknjico na sredini

ROKOVNIK

Izbrala sem mali črtani zvezek s spiralo in flomastre barve modre, črne, rdeče, rumene, temno vijolične.

Ker imam zelo rada lepe misli, citate in reke, sem si tudi rokovnik opremila z njimi. Na prvi strani sem zapisala misel in jo okrasila z rumenimi zvezdicami. Spodaj pa sem zapisala letnico 2017.

Na drugi strani imam svoje podatke. Pod njimi pa je ponovno misel.

Na tretjo stran sem si nalepila celoletni koledar 2017, ki sem ga našla na internetu.

Potem pa sem začela s tedenskim koledarjem. 
Dve strani sem porabila za en teden. Začela sem s ponedeljkom in zapisala dneve do nedelje. Za nedelje in praznike sem uporabila drugo barvo. Na koncu vsakega tedna, sem zapisala pozitivno misel. Misli sem pisala tako v angleščini kot slovenščini. V obeh jezikih imam ogromno misli zapisanih v zvezkih in na računalniku. Tako, da sem brskala med mojimi zbranimi citati in mislimi😊 Sama sebi pravim, da je dan potrebno začeti z nasmehom in potem bo to dober dan. Včasih se zbudimo utrujeni in nenaspani. Takrat je nevarno, da nas premaga slaba volja. Jaz se temu izognem, če preberem kakšno lepo pozitivno misel. Zato so v mojem rokovniku misli. 


OZNAČEVALNIK

Da bom vedela kateri je tekoči teden (brez listanja), potrebujem še označevalnik. Za označevalnik potrebujemo vrvico, sponko in kroglice.

Najprej odrežem vrvico, jo speljem čez sponko in zavežem. 

Na enem kraku vrvice naredim vozel in vrvico napeljem čez kroglico, ki ima luknjico. Dodam še eno kroglico. Enako ponovim na drugi strani vrvice. tam pa sem dodala le eno kroglico. Izberete lahko poljubno število kroglic.

Konca vrvice zavežem skupaj.



ZAPIRALO ROKOVNIKA


Razvijem moder trak, nanj položim zvezek, ter odrežem. Paziti morate, da odrežete dovolj velik trak, ki gre okoli zvezka.

Na en konec traku prišijem silikonsko gumico, na drugi konec pa gumb. Na zadnjo stran rokovnika prilepim trak. Rokovnik je narejen!



Na koncu mi je ostalo še dosti listov, da zapišem svoje, misli, ideje in vse ostale zadeve, ki se motajo po moji glavi.

Upam, da se dosti razločno vidi potek izdelovanja.😉 Kako vam je všeč?



Kakšen rokovnik imate pa vi? Ste ga izdelali sami ali kupili?
Poljubčki *** od Knjigoljubke Maje

sreda, 15. februar 2017

TOP 5: Book boyfriend ❤️

Ker je bilo včeraj Valentinovo, praznik zaljubljenih, danes z vami delim posebno objavo. Izpustila bom standardne čestitke, voščila in praznovanja Valentinovega. Izpostavila bom pet idealnih "book boyfriend" iz knjig, ki so name naredili vtis. Fantovske knjižne junake, ki so idealni možje. 😉 Verjetno ima vsaka bralka kakšnega junaka iz knjige, ki se ji zdi popoln. Včasih naletiš na kakšnega novega, ampak ti je tisti prejšnji še vedno všeč. Pa naj bo človek, nadnaravno bitje, bojevnik...ni važno. Danes jih bom izpostavila pet, in bilo mi je res težko izbrat, ker je res veliko junakov, ki pusti pečat na nas bralcih.

Vir fotografij: Pinterest, Facebook, moj arhiv 

1. EDWARD CULLEN (Saga Somrak)


Zaradi Edwarda so vampirji postali popularni, lepi in zaželeni. Ja tudi jaz sem ena izmed teh deklet, ki obožujejo Sago Somrak in Edwarda. Knjige sem prebrala večkrat in filme pogledala večkrat, pa še vedno ni dovolj.😊 Vsaka ženska si želi močnega, čednega, šarmantnega in romantičnega moškega. Edward vsekakor vse to je. Za Bello bi naredil vse. Če bi ona umrla, bi tudi on umrl. OK tole je malo preveč. Mene je pritegnil s tem šarmom, katerim osvaja Bello. Želi se ji izogibat, vendar mu ne da miru. Všeč mi je plezanje čez okno in opazovanje ponoči (to so tiste vampirske sposobnosti, ki jih obožujemo pri takih junakih😊). V resničnem svetu bi seveda bilo to srhljivo in nerazumno. V filmu je Edwarda čudovito uprizoril Robert Pattinson (zgoraj na sliki) in mislim, da je odlično padel v njegovo vlogo. Pa še čeden je. 

2. GUS- AUGUSTUS WATERS (Krive so zvezde)


Gus je edini book boyfriend zaradi katerega sem jokala. Edini, ki ni preživel. Že tako je usoda kruta do njega, ker ima raka in izgubi nogo. Zakaj mora še umreti? Njegov karakter je enkraten, njegov optimizem izjemen. Ve, da mu ni preostalo veliko, ampak živi naprej s polno optimizma in boljšim pogledom na svet. Uživa svojo ljubezen do Hazel. Takih fantov primanjkuje. Tako v resnici kot v knjigah. S tem svojim optimizmom okuži ostale like v knjigi. Enostavno ga moraš imeti rad. Ko vidim, da njegova bolezen napreduje, trpim skupaj z njim in, ko ga ni več, ga pogrešam. Knjiga ni več ista brez njega. Čeprav je drugi lik, je bil zame glavni. Imela sem ga veliko raje kot Hazel. Gus je res izjemen lik, drugačen od vseh ostalih fantovskih likov. V filmu ga je podobil Ansel Elgort (na sliki). Po mojem mnenju, ga je kar dober ujel. In mislim, da Gusu ni treba biti čeden in dobro zgledat. On te osvoji s svojim karakterjem in srcem, s tem kar pač je on. 😍

3. PARKER (Vredna ljubezni)


Tudi slovenska pisateljica Lea je ustvarila enkratni moški lik. V Parkerja sem se takoj zaljubila. Pa ne zato, ker je motorist.😊 Ne padam na take. Temveč zato, ker ima tako veliko in dobro srce. Res je fantastičen. Kljub temu dobro zgleda. Njegov izgled je dobro opisan (mamljivo), sem si ga lahko predstavljala. Parker čisto po naključju sreča dekle in se zaljubi. OK super, potem pa...opazi, da je njegova študentka. Parker je namreč profesor. Kaj pa zdaj? Ljubi jo in proti temu ne more nič. Ve, da mu ona čustva vrača. Poskuša se jo izogibati, išče novo službo in misli na njo. Naj gre k vragu vse. On bo tvegal, kar bo pa bo. Tukaj mi je postajal še bolj všeč. Ta prepovedana ljubezen in skrivanje. Mamljivo.😊Pred uro ji na mizi pušča njene najljubše piškote. S tem se ne prikupi samo Lori, ampak tudi bralkam. Ko pa mu Lori zaupa svojo skrivnost, se pokaže njegovo ogromno srce. Ne glede na vse jo ljubi in ji bo stal ob strani. Naredil bo vse, da se bo tudi ona počutila srečno in ljubljeno ob njem. Kako lepo! Parkerja enostavno vzljubi vsak, ki je prebral knjigo Vredno ljubezni.

4. CHRISTIAN GREY (Zbirka Petdeset odtenkov)


Moški, ki razvaja z dragimi darili. To sicer ni po mojem okusu. Me je pa osvojil s šarmom in spremembo. Za svojo ljubljeno bi storil vse, četudi to zahteva, da se popolnoma spremeni in postane druga oseba. Včasih se morata partnerja prilagodit drug drugemu. In Christian je pripravljen na to, ko spozna, da se je zaljubil. Popolnoma se preda in zaupa svoji dragi, počne stvari, ki jih prej ni. Ob njej je na novo zaživel, počuti se bolje in si želi biti z njo do konca svojega življenja. Čeprav pravi, da ni romantik, naredi nekaj takih stvari, ki pokažejo, da se v njem skriva veliko več. Jamie Dornan (na sliki) je igral Greya v filmu. V drugem delu mu je šlo dosti bolje od rok, kot v prvem. Tip je vroč in sexy, ampak mislim, da ni tisti pravi Grey iz knjige. Ko sem prebrala še peto knjigo v seriji in izvedela njegovo celotno zgodbo, sem ga toliko bolj razumela in vzljubila.

5. ELIAS KLINE (Pesem kresnic)


Eliasa vzljubiš nekje vmes v zgodbi. Na začetku ni nič posebnega. Šele, ko ga bolje spoznaš in vidiš kako čustven je in kako močno lahko ljubi. Elias ljubi Bray še iz otroštva. Nikoli ni ljubil nobene druge. Svojo najboljšo prijateljico. Vedno sta bila nerazdružljiva. Z njim je vadila poljubljanje in še mnogo več, ter prebudila čustva v njem. Končno postaneta par, nato pa ga zapusti. Elias ima obdobje, ko ti njegov lik sploh ni všeč. Ko se Bray vrne, jo vzame nazaj, ker jo ljubi in hrepeni samo po njej. Nato pa se usoda poigra z njima in bežita. Vendar je njuna ljubezen tako močna, da premagata vse temačne trenutke. Iz njunih pogovorov izvemo kako močno se ljubita. Izvemo kaj čuti Elias in šele takrat nam postane všeč. Na njega gledamo kot na drugo osebo. Za Bray bi naredil vse in tako jo prepriča, da se vrneta in prebrodita vse ovire. Opazi se, da je Elias močna oseba. Čeprav je dosti pretrpel, ga nese naprej ljubezen. Celotna knjiga je polna čustev in taka sta tudi junaka. Ne manjka solzic sreče in solzic žalosti. 


Imate tudi vi kakšnega junaka, ki je na vas pustil močan vtis? Zapišite ga v komentar, da ga še jaz spoznam ;)
Zaljubljeni pozdrav od Knjigoljubke Maje 


ponedeljek, 13. februar 2017

Film: PETDESET ODTENKOV TEME

Kategorija: romantika
Čas trajanja: 1h 58min
Režija: James Foley
Igralci: Dakota Johnson (Anastasia Steele), Jamie Dornan (Christian Grey)
Kraj dogajanja: Seattle
Datum izida: 10. februar 2017
Moja ocena: 4 ★★★









VSEBINA FILMA

Anastasia in Christian po razhodu živita naprej. Vendar pa to ni več isto. Christian spozna, da se je zaljubil in prosi Anastasio za novo priložnost. Tokrat brez pravil in brez kazni ter z več zaupanja. Njun odnos počasi napreduje in ko sta že skoraj popolnoma srečna, ju začne ogrožat Christianova preteklost. Pokaže se več oseb, ki so proti njuni zvezi. Vendar je njuna ljubezen tako močna, da bo prebrodila tudi to. 


MNENJE IN VTISI

V soboto zvečer sem si ogledala film Petdeset odtenkov teme v družbi svojega dragega. Sicer ni ravno njegov stil filma ampak, ker ve, da mi je bila knjiga všeč, me je povabil. Film sem gledala v Novomeškem Cineplexxu in dvorana je bila čisto polna. Bili so mladi in starejši (različne populacije). Prevladovale so ženske, ampak je bilo tudi veliko moških. Sama sem med filmom uživala in določenim scenam sem se tudi nasmejala. Film je romantičen, smešen, sexy in dramatičen.


Prvi del me je razočaral. Zato tokrat nisem imela prevelikih pričakovanj. Vendar je drugi del veliko boljši. Celo všeč mi je bil😉 Mogoče tudi zato, ker se je zamenjal del ekipe, tudi režiser. Tudi oba igralca sta odigrala vlogo veliko bolje kot v prvem delu. Christian je veliko bolj sproščen, kot v prvem delu. To se opazi pri Jamiejevi igri. Tudi v intervjujih pred filmom je povedal, da bo tako. V prvem delu mi Dakota ni dobro odigrala. Se mi zdi, da se tukaj malo bolj vživi. Vendar si jo še vedno ne predstavljam popolnoma v Anastasijini vlogi.


Kar nekaj zadev je bilo drugačnih kot v knjigi (že sam začetek). Sicer je že dolgo, kar sem jo prebrala, ampak sem vseeno opazila. Mojega najljubšega dela iz knjige ni bilo prikazanega. Je pa logično, da v dveh urah niti ne morejo prikazat celotne knjige. Manjka pa tudi Christianov psihiater. Tisti, ki smo knjige prebrali vemo, da je Christian obiskoval psihiatra zaradi travm iz otroštva. In ta mu je tudi svetoval kako se soočiti z ljubeznijo do Ane. V knjigi njegov lik zelo napreduje. V filmu to ni tako lepo prikazano. Nekaj stvari je bilo dobrih, odličnih, nekaj mi pa tudi ni bilo všeč. Sem imela tako mešane občutke. Erotičnih prizorov je več kot v prvem delu. Jamie je pogosto brez majice, zato se lahko nagledate njegovih mišic.😉

Film ima veliko več čustev kot prvi del. Tukaj sta igralca zelo napredovala. Kar se tudi opazi med njunimi prizori. Pa ne mislim na seksualne scene, temveč na njune pogovore in ostale skupne trenutke. V prvem delu se ne čuti te zaljubljenosti med njima. Vsaj jaz je nisem. Zdaj pa se opazi tudi to. Mislim, da mi je film tudi zaradi tega boljši. Tako Dakota kot Jamie sta se v drugem delu odrezala veliko bolje. In to lahko opazimo tudi gledalci.


Marsikdo, ki je film pogledal in ni prebral knjige, določenih stvari ni razumel. To sem ugotovila že pri kritikah prvega filma. Ker knjiga veliko bolj podrobno opiše njuno razmerje, obnašanje, življenje in odnos. Veliko težje je prikazat. Zato tudi so knjige vedno boljše od filma. Tisti, ki ste brali veste kaj mislim. To je predvsem romantični film in ne pornič za ženske, kot ga nekateri poimenujejo. Saj ne vidimo nobenih intimnih delov, razen Dakotine prsi. Res je, da je drugačen od ostalih romantičnih filmov. Sicer pa ne more bit vsakemu všeč. Glede na to, da so dvorane polne ima kar dosti oboževalcev in navdušencev. Čeprav marsikdo noče priznat. Se pa tudi najde kdo, ki ga gre pogledat predvsem iz "firbca". Sama sem ga pogledala zato, ker me je zanimalo koliko se bodo držali knjige. Kako bojo predstavili knjigo na platnu. Vsak film posnet po knjigi, ki mi je všeč, si pogledam. In niso mi vedno vsi filmi všeč.

Všeč mi je bila glasbena podlaga v filmu. Sploh pesem I don't wanna life forever v izvedbi Zayna in Taylor Swift. Obožujem jo!



Komaj že čakam tretji del, ker me res zanima kako bojo posneli tisti del z ugrabitvijo. 😉

Vir fotografij sta IMDb in Pinterest.

NAPOVEDNIK




Kakšna so pa vaša mnenja o filmu?
Knjigoljubka Maja

četrtek, 9. februar 2017

ZIMA VEZILJA


Originalen naslov: Zima vezilja
Avtor: Svetlana Makarovič
Založba: Mladinska knjiga 2016 (56 strani, trda vezava)
Risbe: Andrej Brumen Čop
Ocena: 4 ★★
Kategorija: poezija (poetry)

GOODREADS


OPIS


Svetlana Makarovič z novo pesniško zbirko zareže močno kot zmeraj.

Petinštirideset haikujev.
Kristalna bolečina odeta v žled.

Pesnik hodi po drugačnih poteh.




MNENJE IN VTISI


Steklene niti.
Kdo veze nove steze?
Zima vezilja.

Pred vami je prva kitica nove Svetlanine pesniške zbirke. Pesniška zbirka je sestavljena iz petinštiridesetih haikujev. Haiku je japonska pesniška oblika, ki prikazuje trenutke iz narave, ki se povezujejo z dogajanji v človekovi notranjosti. Tema v knjigi je zima. Zima odeta v žled.

Zelo redko posegam po poeziji. Tale knjiga je bila neka poživitev pri meni, neka sprememba, ki me je preusmerila pri razmišljanju. Zanimivo je kako v teh kratkih vrsticah z nekaj besedami poveš bistvo. Kako lahko zimo opišeš še na druge načine.



Zima vezilja nam veže nove steze. Piše nam novo poglavje v letu. Vemo, da bo mrzla, huda, ledena. Ptice so odletele v toplejše kraje, mi pa se bomo greli v objemu svojih dragih. Verjetno tudi s čajem in ob kaminu. Zima pa terja tudi žrtve. Veliko divjih živalih hude zime ne preživi. O tem premalo razmišljamo. Dobro je, da nas nekdo spomni tudi na to, da se zavemo, da so okoli nas tudi druga bitja, ki se borijo za preživetje pozimi. Ko se sneg stopi za njimi ostanejo le njihovi ostanki. Letos sicer ni bila huda zima, ampak če se spomnimo nazaj prejšnjih zim, se zagotovo kakšna najde. Verjetno nas tudi v prihodnosti še kakšna taka obišče. Poskrbite vsaj za svoje ljubljenčke, če že za divje živali ne moremo. Malo sem začela razmišljat v drugo smer, ampak tole me je ganilo. Se vidi, da sem ljubiteljica živali😊

Snežne rjuhe.
Spodaj vse mogoče
človeške smeti.

Pod snegom se najde marsikaj. Jaz največkrat najdem pasje igračke. Ni mi jasno zakaj psi tako radi brskajo in zakopavajo v sneg. Verjetno mi tudi nikoli ne bo. Jim deluje že zanimivo😊 Sosedovi so neko zimo našli čevlje in omelo za prah, ki jih je zakopal njihov pasji mladiček. Na žalost pa se najdejo tudi smeti. Največ je plastičnih vrečk, ki jih veter z lahko odpihne iz smetnjakov. Le kaj se z njimi zgodi potem? Raje ne razmišljam v tej smeri. Če se le da omejite uporabo plastičnih vrečk, ki so za enkratno uporabo. Sama uporabljam platneno vrečko ali vrečko iz blaga. Eno imam vedno v avtu, ko grem po nakupih. Drugo pa uporabljam za prenos knjig iz knjižnice in nazaj. Kaj pa vi najdete pod vašo snežno rjuho?



Zapisala sem vam dva haikuja iz pesmarice Zima vezilja. Notri jih je 45. Videli ste, da sem od pesmi prišla hitro k drugemu razmišljanju. In da, to se mi zgodi pri vseh petinštiridesetih. Če bi vam opisovala čisto vse, bi bila res dolga objava.😉 Preberite si knjigo sami in boste videli, da vas popelje mnogo dlje. Čeprav so haikuji kratki in hitro berljivi, skrivajo v sebi mnogo več.

Knjiga je izšla pri založbi Mladinska knjiga. Lahko jo kupite v njihovi spletni knjigarni na spletu (klik tukaj), ali jo obiščete. Jaz sem knjigo dobila v dar od Hit Radio center, kateremu se iz srca zahvaljujem. Poslušajte Hit Radio Center in sodelujte v Centrovi bukvarni. Vsak petek med sedmo in osmo uro zvečer podelijo knjigo založbe Mladinska knjiga. Knjigo vsak dan med sedmo in osmo uro zvečer tudi predstavijo na Hit Radio Center. Poslušajte in mogoče boste ravno vi tisti/tista, ki bo dobil naslednjo knjigo iz Centrove bukvarne.





AVTOR


SVETLANA MAKAROVIČ je slovenska pesnica, pevka, igralka in pisateljica za otroke. Za svoja dela je dobila Prešernovo, Levstikovo in Jenkovo nagrado. Njena mladinska besedila so postala del sodobne klasike in mladinskega kanona, ki imajo posebno mesto v zgodovini slovenske mladinske književnosti. Njena najbolj znana pravljica je Sapramiška.



Ali radi berete poezijo?
Zimski pozdrav od Knjigoljubke Maje