torek, 31. januar 2017

BIKINI


Originalen naslov: Swimsuit
Avtor: James Patterson & Maxine Paetro
Prevod: Bikini
Založba: Učila International 2009 (318 strani, mehka vezava)
Prevedla: Jana Lavtižar
Ocena: 3,5 ★★
Kategorija: kriminalka (crime), triler (thriller), misterij (mystery)
Glavni liki: Ben Hawkins, Kim McDaniels, Barbara, Julia, Henri, Amanda
Kraj dogajanja: Havaji, Amerika, Evropa

GOODREADS

OPIS

Kim McDaniels, vrhunska manekenka za kopalke, po snemanju na peščeni plaži najprestižnejšega hotela na Havajih skrivnostno izgine. Zahteve za odkupnino ni, a le nekaj ur po izginotju njeni starši prejmejo grozljiv telefonski klic. V strahu pred najhujšim s prvim letalom poletijo na otok Maui in začnejo z iskanjem svoje hčerke. 
Ben Hawkins, nekdanji policist, zdaj pa novinar pri LA Timesu jim ponudi svojo pomoč in se sam loti zadeve, ne da bi se zavedal, da s tem piše tudi zgodbo svojega življenja. In pod grožnjo smrti sklene pogodbo s hudičem.

V tem času pa izmuzljiv morilec, mojster prevar in preoblek, na različnih koncih sveta brez premora pripravlja odre za naslednje žrtve. Njegovo izbrano občinstvo za prvovrstno ceno pričakuje le najboljše...in zagotovo ga ne bo razočaral.


MNENJE IN VTISI

Knjiga Bikini je razdeljena na štiri dele. Poglavja so kratka, pripovedovalci različni. Namesto uvoda je spremna beseda novinarja Bena Hawkinsa. Notri izvemo, da naj bi imel roman resnična dejstva in da so res iskali morilca. Nisem 100%, ali ta novinar Ben res obstaja, ali je samo Pattersonov lik. Tudi na koncu knjige je sklepna beseda njegova. Ta pravi kje je Ben trenutno, po izidu knjige in kako še vedno živi v strahu. 

Roman se začne, ko Henri ugrabi Kim. Opisuje njeno srečanje, dogodek in potem...umor. Wow to bo res dobra napeta knjiga. To je bil moj stavek po prvih prebranih poglavij. Potem pa...ni več zanimivo. Ni me več tako pritegnila. Nekaj mi je manjkalo pri tej zgodbi, vendar ne vem kaj. Je napeta, skrivnostna...ampak vseeno nekaj manjka. Tista jagoda na vrhu smetane. Če veste kaj mislim. Potem nekje čez polovico spet postane zanimiva. Me je spet bolj pritegnila. Na koncu pa sem bila zmedena. To je konec? Ni šans! Je Henri mrtev ali ne? Sploh ne veš. WTF!!!

Na momente sploh nisem vedela kdo je glavna oseba. Na začetku sem mislila, da bo to Kim. Potem sem mislila, da bodo njeni starši. Prišla sem do zaključka, da sta to Henri in Ben. Ali samo Henri? Ali samo Ben? Mislim, da še danes nisem prepričana.

Zgodba se začne na Havajih, ko nekdo ugrabi, posili in ubije manekenko Kim. Kar sem že omenila. Kim je pogrešana dalj časa. Njeni starši prejmejo napadalčev klic, da je pogrešana. Odidejo na Havaje in jo poizkušajo poiskati. Išče jo tudi policija in novinar Ben. Namesto Kim najdejo ostala trupla mladih žensk. Je morilec isti? 

Knjiga se nadaljuje, ko se Ben vrne domov k svoji punci Amandi. Henri ju najde in želi, da Ben napiše njegovo biografijo. Zato ga zasleduje in ustrahuje. V ozadju pa spremljamo še Henrija, ki potuje po celem svetu, za sabo pa pušča trupla. Žrtve izbira čisto naključno. 

Zgodba se mi je kar vlekla. Določena poglavja so bila zanimiva in napeta, ostala pa kar nekaj. O knjigi Bikini imam mešane občutke. Vseeno dam oceno 3,5, ker tako slaba pa spet ni.  Lahko bi bila malo boljše zastavljena. In konec bi bil lahko bolje razložen. Še vedno mi ni jasno, kako je končal Henri. James a je kakšno nadaljevanje?? 😐


AVTOR

JAMES PATTERSON je prodal čez 350 milijonov knjig po celem svetu. Piše trilerje, kriminalke za odrasle in mladinske romane. 

MAXINE PAETRO sodeluje pri raznih romanih skupaj s Pattersonom. Svojo prvo knjigo je izdala leta 1979.



Kakšna se pa vam zdi kriminalka Bikini?
Lp, Knjigoljubka Maja

Ni komentarjev:

Objavite komentar