sobota, 15. april 2017

KRIŽARJEVO ZLATO

Originalen naslov: Crusader gold
Avtor: David Gibbins
Prevod: Križarjevo zlato
Zbirka: Jack Howard - 2. del
Založba: Učila international 2008 (320 strani, trda vezava)
Prevedla: Ana Pogačar
Ocena: 3 ★★★
Kategorija: zgodovinski roman (historical), pustolovski roman (adventure), triler (thriller)
Glavni liki: Jack, Kostas, Maria, Jeremy, Macleod, O'Connor, Ben, Reksnys...
Kraj dogajanja: Konstantinopel (Turčija), London, Vatikan, Grenlandija, otok Iona, Kanada, Jukatan (Mehika), odprto morje

GOODREADS








OPIS

Med zadnjim obleganjem Jeruzalema so Rimljani zaplenili tudi zlato menoro, 140 kilogramov težak sedmerorami svečnik, simbol judovske vere. Triumfalno predstavljena kot največji vojni plen je simbolizirala neusmiljeno zavojevanje rimskega imperija in njegovo željo po nadvladi v svetu. Ko se je rimska prestolnica prestavila v Konstantinopel, so tja odnesli tudi menoro, ki pa je izginila, ko so krvoželjni križarji leta 1204 oplenili mesto. Vse do danes nihče ni vedel, kje je skrit ta izgubljeni zaklad judovskega templja. 

Ko začne arheolog Jack Howard s potapljaško ekipo raziskovati dno istanbulskega pristanišča, upa, da bo našel koščke legendarnega zaklada. A odkrije nekaj popolnoma drugega - vikinško ladjo. Medtem pa njegova prijateljica Maria v zaprašeni knjižnici herefordske katedrale najde izgubljeni srednjeveški zemljevid in na njem simbol menore. Zdi se, da bi odkritja lahko spremenila tok zgodovine in omogočila najdbo starodavnega zaklada. A nenadoma se v raziskavo vpletejo temne sile, skrivna loža posvečenih, ki prav tako išče zaklad in pri svojem početju ne izbira sredstev. Zgodi se prvi umor...

Križarjevo zlato je vznemirljiva mešanica romanov Cliva Cusslerja in prigod Indiana Jonesa. 


MNENJE IN VTISI


Se še spomnite, ko sem vam pisala o romanu Atlantida? To je prvi roman v zbirki o arheoloških odkritij Jacka Howarda. Križarjevo zlato pa je drugi del. Oba lahko berete samostojno, ker imata drugo zgodbo, drugi zaplet in razplet. Na začetku pove kaj se je zgodilo z liki, ki jih v drugi knjigi ni več, tako da to vse izveste. Iz Atlantide se spomnimo, da je Jack na koncu v nesreči izgubil prijatelje. V drugem delu se večkrat spomni na njih. Pogreša jih. V Atlantidi je Jack imel razmerje s Katjo, katere tudi ni v drugi knjigi. V enem odlomku nam Jack pojasni kako sta se razšla in kam je odšla. Tudi, če prve knjige niste prebrali, boste v drugi izvedeli informacije, ki jih morate vedeti iz prvega dela. Se pa tukaj pojavijo novi liki. Ravno tako kot pri Atlantidi, so tudi v Križarjevem zlatu liki mednarodni in potujejo po celem svetu. Na različnih svetovnih lokacijah najdejo artefakte, ki jih med seboj povežejo. Spet spoznamo novo zgodovino, nova odkritja... Tokrat nam pisatelj predstavi odkritje Amerike.



Na ozemlje Majev naj bi prišli Norveški Vikingi pod vodstvom Harolda Hardrada (zadnji Vikinški kralj) veliko pred Krištofom Kolumbom. Ustavili so se še v Grenlandiji, kjer najdejo zamrznjeno Vikinško ladjo. Na koncu romana je avtorjeva opomba, kjer je obrazložitev resničnih zgodovinskih dogodkov in dejstev. V zgodovini je res obstajala teorija, da so Vikingi dosegli območje Majev. Vendar arheologi nikoli niso našli nobenega dokaza, zato so to teorijo opustili. Gibbins pa je to izkoristil in napisal roman na to temo.  V Grenlandiji pa so resnično našli zamrznjeno ladjo. Sicer je Gibbins malce spremenil in olepšal to temo. 😉

Glavni lik je spet vodja odprave za pomorsko raziskovanje Jack Howard. Njegovega pomočnika Kostasa in šefa Macleoda že poznamo iz Atlantide. Pojavi se novi ženski lik. Arheologinja Maria (pol Španka in pol Ukrajinka) je stara Jackova prijateljica iz študijskih let. Skupaj s svojim pomočnikom Jeremyjem (Američan) najdeta staro knjižnico in zemljevid. Za pomoč pri odkritju pokliče Jacka in njihova skupna pustolovščina se prične. Z raznimi zgodovinskimi knjigami jim priskoči na pomoč tudi oče O'Connor, ki je skrbnik Vatikanske knjižnice. Poleg duhovščine je študiral tudi arheologijo, zato mu je v čast sodelovati z Jackom. Na koncu tragično konča in to Mario zelo potre, saj sta bila dobra prijatelja. Seveda pa knjiga ne more brez negativnega lika. Tokrat je to Reksnys. Po rodu je Latvijec, njegov oče pa je bil morilec v nacistični Nemčiji. Sovraštvo do Judov je prenesel na sina in vnuka.

Kot že naslov pove iščejo križarjevo zlato. To naj bi bila judovska menora. Sedmerokraki svečnik iz čistega zlata. Glede na to, da je to bogastvo judovskega porekla, so tudi nacisti iskali judovsko bogastvo. Reksnys hoče dokončati očetovo delo. Na koncu menore sicer ne najdejo. Podajo pa zanimiva dejstva kako je romala skozi zgodovino od ljudstev do ljudstev, iz kraja v drug kraj... Naredili so jo v Jeruzalemu, tam so jo ukradli in odpeljali v Rim. Iz Rima naj bi prišla v Konstantinopel, potem naj bi potovala do Grenlandije in Amerike, na koncu pa naj bi prišla v Vatikan. Naredili so jo Judje, potem pa je potovala skozi roke Rimljanov, Križarjev, Vikingov, Majev... Možno je tudi, da so jo nekatera ljudstva pretopila in iz njenega zlata naredila druge izdelke. Kaj se je v resnici zgodilo ne bomo nikoli izvedeli. Menora je v zgodovini omenjena do 4. križarske vojne, potem pa o njej ni več sledu. Dejstva v knjigi so izmišljena. V resnici obstaja sicer veliko teorij, vendar nobena ni 100%. Iskalo jo je veliko arheologov in starih zgodovinskih navdušencev, žal so bili neuspešni. Določene zgodovinske zadeve bodo za nas vedno ostale skrivnost. Je pa zanimivo prebirat knjige o takih temah. Mene pritegnejo😊



Poleg judovske menore imamo še dva čudovita zaklada, ki sta se v zgodovini izgubila. To sta sveti gral in skrinja zaveze.

Knjiga je pustolovski in zgodovinski triler. Jack in Kostas se potapljata v nevarnih vodah in dvakrat skoraj izgubita življenje. Vendar ju ta adrenalin poživi in sta še bolj navdušena nad raziskovanjem, ko ju rešijo. Prvič se potapljata v rovu ledene gore, na kar se ta obrne in razpoka. Drugič pa gresta v podzemne rove na Jukatanu, kjer se mešajo sladki in slani tokovi, ki ju premetavajo in pošljejo na drugo pot. V vseh teh rovih vidita nove in neznane artefakte. Ker pa je prenevarno za celotno odpravo, se tja ne upajo več in ti ostanejo skriti za vedno. Plus nevarne narave jima še negativni lik streže po življenju. 


JACK HOWARD

2. Križarjevo zlato


AVTOR

DAVID GIBBINS je podvodni arheolog in novinar. Bil je v različnih odpravah podvodnih arheologov po vsem svetu. Preden je postal novinar, je tudi učil podvodno arheologijo. Njegov prvi roman je bil Atlantida, in ker je prišel na lestvice najbolj prodajanih, se je odločil, da napiše nadaljevanja. Tako je nastala zbirka knjig o arheologu Jacku Howardu.



Imate radi knjige, ki vključujejo zgodovinska dejstva?
Lp, Knjigoljubka Maja

Ni komentarjev:

Objavite komentar