petek, 28. april 2017

NITKE


Originalen naslov: Threads
Avtor: Sophia Bennett
Prevod: Nitke
Zbirka: Nitke (Threads) - 1. del
Založba: Mladinska knjiga 2012 (251 strani, mehka vezava)
Prevedla: Manica Baša
Ocena: 3 
Kategorija: mladinski roman (young adult)
Glavni liki: Nonie, Vran, Jenny, Edie, Harry, Svetlana, Henry
Kraj dogajanja: London

GOODREADS


OPIS

Nonie je strastno zaljubljena v modo. Edie namerava rešiti svet. Jenny nastopa v hollywoodskem filmu. Ko pa tri najboljše prijateljice naletijo na mlado begunko Vran, ki s svojim slogom oblačenja močno odstopa od preostalih vrstnikov, se izkaže, da so odkrile pravi oblikovalski talent. Ponudi se jim priložnost, da naredijo nekaj čudovitega in uresničijo svoje sanje.

V romanu Nitke se iskrivo prepleta lahkotno užitkarstvo, vrvenje v svetu visoke mode in glamurja s kritiko potrošništva in politično angažiranostjo. Zgodba o prijateljstvu, drznosti in sočutju.




MNENJE IN VTISI

Knjiga Nitke je primerna za najstnice. V knjigi spoznamo tri prijateljice. Nonie je navdušena nad modo. Njen stil izstopa iz družbe, zato se ljudje radi ozirajo za njo. Edie piše blog o vsemogočem. Zanima jo vse od klasične literature do ohranjevanja narave, vzhajajoče zvezde in modni trendi. Jenny je nastopila v popularnem filmu in se počasi vzpenja v filmsko zvezdo. Zaljubljena je v soigralca in ima tremo pred rdečo preprogo. Vse tri pa so najstnice, prijateljice z osnovnimi najstniškimi problemi, ki potrebujejo druga drugo za pogovor. 

Nekega dne po naključju spoznajo Vran. Nenavadno deklico, ki je kot begunka prišla iz Afrike v London. Zna šivati in ustvarjati neverjetne obleke. In to pri dvanajstih letih. Punce se odločijo, da ji bodo pomagale uspeti v svetu mode. Vran tako postane slavna s svojo kolekcijo. Njene obleke začnejo naročati manekenke in zvezdnice. Ker postane prepoznavna, tudi zlahka dobi sponzorje. Vendar še vedno ni srečna. Njeni starši in sorojenci so še vedno v Afriki.



Knjiga najstnike nauči, da čeprav si navaden najstnik, lahko počneš kar te veseli in v tem postaneš uspešen in prepoznaven. Mnoge zvezde in znani podjetniki so začeli iz nič in so danes znani pod svojim velikim imenom (tudi Coco Chanel). Z veliko truda, dela, volje in poguma lahko prilezeš na sam vrh. Samo pogumno naprej! Drugi velik nauk, ki ga ima zgodba pa je spoštuj drugačnost in bodi to kar si. Ne oziraj se za ljudmi, ki kažejo s prstom nate in obračajo poglede za tabo. Upaj si biti drzen in drugačen. Mislim, da je tole kar zanimiva knjiga za najstnice in jo priporočam vsem!


AVTOR

SOPHIA BENNETT je rojena 1966. Svoj prvenec Nitke je leta 2009 poslala na natečaj časopisa Times in založbe Chiken House. Zmagala je in uresničila svojo dolgoletno željo, da bi postala pisateljica. Kadar ne piše knjig ali člankov, uživa v umetnosti. Je velika oboževalka kapučina.



Kateri mladinski roman pa vi priporočate?
Deževni pozdrav, Knjigoljubka Maja

Ni komentarjev:

Objavite komentar