nedelja, 15. oktober 2017

PROJEKT ROSIE


Originalen naslov: The Rosie Project
Avtor: Graeme Simsion
Zbirka: Don Tillman #1
Prevod: Projekt Rosie
Založba: Mladinska knjiga 2014 (327 strani, mehka vezava)
Prevedla: Tea Mejak
Ocena: 4 ★★★★
Kategorija: ženski roman (womens fiction- chick lit), humorni roman (funny)
Glavni liki: Don Tillman, Rosie Jarman, Gene, Phil, Claudia
Kraj dogajanja: Australia

Nagrade:
-All About Romance (AAR) Annual Reader Poll za najboljši roman z močnimi romantičnimi elementi (2014)
-Australian Book Industry Award (ABIA) for general fiction (2015)
-UC knjiga leta (2015)

GOODREADS

OPIS

Devetintridesetletni profesor Don Tillman je samski, inteligenten in v formi. Moral bi privlačiti najrazličnejše skupine žensk, vendar ni tako. Družabno je namreč precej nespreten in živi po starem, vnaprej določenem urniku. Še nikoli, se mu ni posrečilo iti na drugi zmenek z dekletom, saj se praviloma že na prvem izcimi kakšna katastrofa. Tako se mu porodi misel, da bi se iskanja življenjske sopotnice lotil znanstveno. Sestavi vsestranski vprašalnik, s katerim večino žensk izloči v manj kakor štirideset sekundah. Potem pa se pojavi čedna in vihrava Rosie, ki bi pogrnila že pri prvem vprašanju...
Prikupen zabaven roman, ki nas spravi v strašno dobro voljo.




MNENJE IN VTISI

Projekt Rosie je zelo zabaven roman, ki me je zelo nasmejal. Glavni junak Don Tillman je nadvse smešen in veliko več kot običajni moški. Ima namreč Aspergerjev sindrom, kar pomeni, da težko pokaže svoja čustva oz. jih sploh ne. Ne more se čustveno navezati na ljudi oz. ne more se zaljubiti. Kljub temu je zelo uspešen profesor na univerzi za genetiko in vedno deluje po pravilih. Je tudi zelo organiziran. In ko pravim zelo, tudi mislim zelo. Namreč natančno se drži svojega urnika: kdaj bo imel kosilo, kdaj bo šel v trgovino, kdaj bo tekel, kaj bo jedel kateri dan... Ta svoj urnik ima lepo zapisan in se ga strogo drži. Najbolj težavna zadeva na urniku je projekt poroka. Želi si poiskati ženo, ki bo ustrezala njegovim pravilom. Vedno vsaka ženska izstopa pri enem pravilu in to ni dobro.

Po prijateljevem naključju spozna Rosie. In začne se Projekt Rosie, ki prevzame vse prednosti pred Projektom poroka. Rosie pade pri vseh pravilih in sploh ni primerna žena. Nikakor ne! Vendar mu je v njeni družbi prijetno in se zelo zabava. Rosie ga prepriča, da počne stvari, ki jih drugače nebi. Prepriča ga, da počne stvari, ki jih nima na urniku, poje obrok, ki ga ni načrtoval... Na vsak način ji poskuša pomagati poiskati očeta in tako prekrši tudi pravila, ki jih prej nikoli ni. Za Rosie vse. Na koncu ugotovi, da bi to bila lahko ljubezen in da je mogoče Rosie tista primerna žena zanj. Je ali ni?

Projekt Rosie je lahkotno zabavno branje, ki je primerno tudi za na plažo. Dogodivščine Dona so me izredno zabavale in oba lika sta se mi prikupila. Popolnoma različna karakterja, različni osebnosti, ki se skupaj tako lepo ujameta in zabavata. Res je vredna branja!




NAPOVEDNIK


AVTOR

GRAEME SIMSION je avstralski avtor scenarijev in kratkih filmov tem romanskega prvenca Projekt Rosie s katerim je nepričakovano omrežil ves svet. Poleg tega je mednarodno priznan strokovnjak in predavatelj informatike, pa tudi ustanovitelj podjetja za uvoz vin. Poročen je z Anne, profesorico psihiatrije, ki piše erotične romane in ima dva otroka. Živijo v Melbournu. 

Spremljate ga lahko na: 


WEBSITE    FACEBOOK    TWITTER    GOODREADS




Ob kateri knjigi pa ste se vi nazadnje zabavali?
Lep pozdrav od Knjigoljubke Maje

Ni komentarjev:

Objavite komentar